StoryEditor

Dva týždne bojov, 800 mŕtvych

11.01.2009, 23:00
Autor:
magmag

Viac ako 850 obetí a vyše tri tisícky zranených. Taký je výsledok dva týždne trvajúcej izraelskej ofenzívy v pásme Gazy. A nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by sa blížil ku koncu. Napriek tomu, že aj včera Izrael dodržal trojhodinový pokoj zbraní, aby sa do oblasti dostala humanitárna pomoc, v pásme Gazy je údajne 750-tisíc ľudí bez pitnej vody a milión osôb bez elektriny.

Izrael rozširuje ofenzívu
Izraelské letectvo včera popoludní zhadzovalo na mesto Gaza letáky, v ktorých obyvateľstvo informovalo o blízkom zosilnení ofenzívy. Letáky civilistov upozorňovali, aby sa držali čo najďalej od členov Hamasu a jeho objektov. Izrael v nich zdôrazňuje, že bojuje proti Hamasu, nie proti nim. Podľa odhadov izraelskej armády je spomedzi obetí minimálne tristo členov Hamasu. Počet civilných obetí je vraj taký vysoký kvôli tomu, že sa vodcovia Hamasu skrývajú v nemocniciach a na zastupiteľských misiách iných krajín.

Hamas údajne zneužíva OSN
Izrael si minulý týždeň obrátil svetovú mienku proti sebe po tom, ako v zbombardoval školu spravovanú a humanitárne auto patriace OSN. Izraelský veľvyslanec vo Viedni Dan Ašbel to v rozhovore pre týždenník Profil odôvodnil tým, že školu Hamas využíval ako skladisko zbraní. Zároveň vyhlásil, že členovia hnutia pôsobia v humanitárnych agentúrach OSN v pásme Gazy. " Pomáhajú iba tým, ktorí sú Hamasu oddaní. Hamas využíva aj túto humanitárnu organizáciu proti vlastnému národu."

Odhadnúť ďalší vývoj situácie je ťažšie než kedykoľvek pred tým, pretože si začali protirečiť už aj členovia izraelskej vlády. Premiér Ehud Olmert sa vyjadril, že boje budú pokračovať. Naproti tomu zástupca ministra obrany Matan Vilnai povedal, že " sa blíži koniec pozemnej operácie i celej ofenzívy" . Rokovania, ktoré prebiehajú od štvrtka z iniciatívy Egypta, sú zatiaľ bez výsledku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 00:54