StoryEditor

Bush varoval pred odchodom z Iraku

29.01.2008, 11:27
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Šéf Bieleho domu varoval pred výrazným znížením počtu amerických vojakov v Iraku. Podľa neho by to mohlo zvrátiť politický a bezpečnostný pokrok v tejto krajine.

Americký prezident George W. Bush vystúpil v noci na dnešok nášho času pred Kongresom so správou o stave únie. Išlo o jeho poslednú správu ako šéfa Bieleho domu, pretože tento rok na poste prezidenta USA končí. O novom šéfovi Bieleho domu sa rozhodne vo voľbách 4. novembra tohto roku.

Bushovmu prejavu dominovali dve hlavné témy: hospodárska situácia v USA a situácia v Iraku. Šéf Bieleho domu varoval pred výrazným znížením počtu amerických vojakov v Iraku. Podľa neho by to mohlo zvrátiť politický a bezpečnostný pokrok v tejto krajine.

Práve postupný odchod Američanov z Iraku je jednou zo zásadných požiadaviek a volebných hesiel demokratických kandidátov na prezidentský úrad. Naopak pokračovanie vo vojne je hlavnou príčinou rekordne nízkej popularity súčasného prezidenta. Bush však žiadne sťahovanie z Iraku vo včerajšom prejave neoznámil.

Šéf Bieleho domu uviedol, že minuloročné posilnenie počtu amerických vojakov v Iraku prinieslo úspech. Zároveň však pripustil, že „nepriatelia sú stále nebezpeční a veľa práce je ešte pred nami“. Navzdory oponentom, ktorí odmietajú pokrok v Iraku po navýšení počtu amerických vojakov, Bush vyhlásil: „Al-Kajda je v Iraku na úteku a tento nepriateľ bude porazený.“ Podľa šéfa Bieleho domu americké jednotky prechádzajú do vedúcej úlohy v operáciách k partnerstvu s irackými silami a postupne k ochrannej misii.

Bush v prejave pripustil, že Spojené štáty prechádzajú obdobím hospodárskej neistoty. Preto vyzval Kongres, aby urýchlene schválil opatrenia na posilnenie americkej ekonomiky, ktoré navrhol minulý týždeň.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:42