StoryEditor

Sme len pár dní od dohody

12.03.2008, 23:00
Autor:
achach

Slovensko sa výrazne priblížilo k bezvízovému cestovaniu do Spojených štátov. Memorandum o porozumení, ktoré by malo viesť k zrušeniu víz, podpíšeme pravdepodobne v najbližších dňoch. ."Rozhovory so Spojenými štátmi chceme uzavrieť podpisom memoranda vo veľmi skorom čase, určite už v marci," povedal včera pre HN šéf slovenskej diplomacie Ján Kubiš.
Za Atlantik by sme tak bez pečiatok v cestovnom pase mohli ísť už na jeseň, podobne ako ostatné krajiny, ktoré podpíšu s Washingtonom dvojstranné memorandá. Tieto "cestovné dohody" však nie sú záväzné a znamenajú len otvorenú cestu k prípadnej konečnej dohode.
Včera padla v zrušení víz do USA pre Slovensko aj ďalšia prekážka. Európska únia v spore o tom, kto bude o bezvízovom styku s Američanmi vyjednávať, ustúpila. Brusel nebude trvať na tom, aby krajiny EÚ, ktoré sa snažia o zrušenie víz, zastavili svoje dvojstranné rokovania s Washingtonom. Dohodli sa na tom veľvyslanci jednotlivých členských štátov únie na rokovaní v Bruseli.
"Bilaterálne rokovania môžu na národnej úrovni pokračovať," potvrdila pre HN štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová. Washington odmietal, aby za celú úniu rokovala o tejto záležitosti Európska komisia a trval na dvojstranných rokovaniach. Brusel však neostane "na ocot" a oddelene bude takisto vyjednávať so Spojenými štátmi o zrušení víz.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:55