StoryEditor

Rozhovor: Chlieb sa bude ešte lámať v Pensylvánii, Texase a Ohiu

06.02.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Vzhľadom na výsledky volebného superutorka môžeme očakávať v ďalšom vývoji nejaké prekvapenia?
Keďže sa v superutorku nerozhodlo ani v jednom tábore o tom, kto má najväčšie šance byť hlavným kandidátom v novembrových prezidentských voľbách, chlieb sa bude lámať v primárkach v troch veľkých štátoch: Ohio, Pensylvánia a Texas. Republikáni to budú mať o čosi ľahšie, pretože sa riadia systémom "víťaz berie všetko", teda, kto vyhrá v tom štáte, získa všetkých delegátov. To znamená, že súperi McCaina sa budú zo všetkých síl snažiť vyhrať práve v týchto troch štátoch. U demokratov majú pomerný systém rozdeľovania hlasov delegátov podľa výsledkov primárok. To znamená, že aj keď Obama teraz nevyhral vo veľkých štátoch, získal aj tak veľký počet delegátov. Takže pre neho to bol naozaj "superutorok". Ak bude v tomto trende pokračovať a vyhrávať v ďalších štátoch, celkom iste Clintonovú dobehne.

Môže za to, že demokrati ešte nemajú jasného favorita, aj ich volebný systém v primárkach?
Z veľkej časti áno, pretože, ako som spomínal, hlasy delegátov sa rozdeľujú pomerným systémom. A keďže v mnohých štátoch, v ktorých sa volilo počas superutorka, boli výsledky veľmi tesné, Clintonová aj Obama sa príliš od seba nevzdialili. Preto bude boj o hlavného kandidáta demokratov ešte veľmi napínavý a dramatický. A trúfam si povedať, že až do samého konca, teda až do letného konventu demokratov, kde sa definitívne rozhodne.

Bude to také tesné aj u republikánov? Nedá sa povedať, že McCain je už jasným favoritom?
Mohli by sme povedať, že sa stáva akýmsi lídrom medzi republikánskymi kandidátmi, ale ešte stále nemá potrebný počet delegátov. Povedal by som, že je tak na polceste ku konečnému víťazstvu. Čo sa týka jeho súperov, myslím si, že už sa im nepodarí dobehnúť ho. O vážnom ohrození postavenia McCaina by sa dalo hovoriť, iba ak by Romney alebo Huckabee vyhrali v niektorom z veľkých štátov, teda v Texase, Pensylvánii alebo v Ohiu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:55