StoryEditor

Prepustený indický lekár opustil Austráliu

28.07.2007, 15:33
Autor:
SITASITA

Indickému lekárovi Muhammadovi Hanífovi, ktorého zatkli začiatkom júla v Austrálii v súvislosti s neúspešnými bombovými útokmi v Londýne a Glasgowe, austrálska prokuratúra povolila opustiť krajinu. V sobotu o tom informovali oficiálne zdroje. Hanífa v piatok prepustili z väzenia potom, ako zastavili jeho stíhanie v súvislosti s terorizmom, austrálska vláda však vyhlásila, že nemôže odcestovať. Minister pre imigráciu Kevin Andrews v sobotu povedal, že Haníf je slobodný a môže opustiť krajinu, jeho pracovné víza však zostanú zrušené.

"Spoločenstvo nemá námietky proti tomu, aby doktor Haníf opustil krajinu," vyhlásil Andrews pred novinármi, pričom sa odvolal na austrálsku vládu. Hanífov právny zástupca Peter Russo na medzinárodnom letisku v Brisbane uviedol, že jeho klient opúšťa krajinu dobrovoľne a nebol vyhostený. "Muhammadovi sa veľmi cnie za domovom, jeho ženou a dieťaťom a túži ísť domov a vidieť svoju matku," povedal Russo. Dodal, že Haníf sa nevzdá v boji proti ministrovmu rozhodnutiu zrušil jeho pracovné víza a v auguste sa obráti na súd.

Muhammada Hanífa zatkli 2. júla v austrálskom Brisbane v súvislosti so zmarenými bombovými útokmi vo Veľkej Británii. Podľa austrálskej polície podporoval teroristickú skupinu tým, že počas svojho pobytu v Británii, kde predtým pracoval, poskytol jednému z údajných teroristov SIM kartu svojho mobilného telefónu. Súd ho pôvodne prepustil na kauciu, do väzenia sa však vzápätí vrátil, keď mu austrálske úrady zrušili pracovné víza.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:24