StoryEditor

Gašparovič loboval za našu kandidatúru

26.09.2007, 00:00

Medzi ôsmimi desiatkami hláv štátov a predsedov vlád, ktorí pricestovali do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN, nechýbal ani náš prezident Ivan Gašparovič. Vo svojom prejave vyzval členské krajiny Spojených národov, aby podporili kandidatúru Slovenska do rady pre ľudské práva. Voľby sa uskutočnia na jar budúceho roka. Ak by sme v nich uspeli, členmi Rady, ktorá prednedávnom nahradila Komisiu OSN pre ľudské práva, by sme boli v rokoch 2008 až 2011. Rada by mala efektívnejšie zasahovať proti krajinám, ktoré porušujú ľudské práva.
Ivan Gašparovič vystúpil v sídle OSN popoludní miestneho času, len pár minút po iránskom prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi. V prejave hovoril predovšetkým o pripravovanej reforme inštitúcií Spojených národov. "Reforma OSN nemôže byť úplná bez reformy štruktúr Bezpečnostnej rady OSN," vyhlásil Gašparovič. Ubezpečil, že Slovensko sa ako nestály člen rady na tomto reformnom procese aktívne podieľa. Podporujeme rozšírenie počtu stálych i nestálych členov Bezpečnostnej rady. V kresle stálych členov si slovenský prezident vie predstaviť Japonsko a Nemecko.
Ako líder nestáleho člena sa Gašparovič včera zúčastnil aj na zasadnutí Bezpečnostnej rady, potvrdil pre HN prezidentov hovorca Marek Trubač. Po boku amerického prezidenta Georgea W. Busha a ďalších hláv štátov a premiérov BR OSN na stretnutí hovoril hlavne o aktuálnych problémoch Afriky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 19:17