StoryEditor

Klíma ˙ la Gustav Klimt

05.12.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Umelecké diela, ktoré by mohli vystopovať klimatické zmeny. Pre niektorých azda fikcia, pre niektorých vedcov však až tak nie.
Vedci skúmali obrazy namaľované v dobe okolo veľkých sopečných erupcií, ako bol výbuch sopky Krakatoa v roku 1883, aby zmerali, aké množstvo znečistenia sa dostalo do ovzdušia. Dobové svedectvá opisujú nádherné západy slnka po tom, čo Krakatoa vybuchla. Vedci dúfajú, že ak sa podarí lepšie pochopiť minulé zmeny klímy, tak sa môžu zlepšiť počítačové modely budúcich klimatických zmien.
Preskúmali 554 obrazov od 181 maliarov, z ktorých 54 vedci označili ako "vulkanický západ slnka", pretože ich namaľovali počas troch rokov v čase veľkých sopečných erupcií. Medzi skúmanými autormi boli napríklad Gustav Klimt, Claude Lorraine, Alexander Cozense. Vedci v dielach odmerali farebnú škálu a zistili, že tie s najväčším obsahom škály od červenej po zelenú patrili do "sopečnej skupiny".
"Pôvodný nápad vznikol zo skutočnosti, že sme pozorovali začervenanie farieb pri západe slnka, ktoré nasledovalo po veľkých sopečných erupciách," povedal Christos Zerefos, šéf výskumu v Národnom observatóriu v Aténach. "Čím väčšie znečistenie, tým červenší západ slnka," tvrdí Zerefos. Podľa neho by tak obrazy mohli poskytnúť užitočné doklady o znečistení životného prostredia počas posledných storočí. "Všetci mali rôzne maliarske techniky, ale farby, ktoré používali, odrážali skutočné prostredie," dodal Zerefos.
Skeptici sa k takémuto výskumu stavajú negatívne. "Maliari nie sú vedci, aby sa snažili o presný obraz skutočnosti," povedal Kevin Trenberth, ktorý vedie Stredisko pre výskum klimatickej analýzy v americkom Colorade. "Sú to umelci, ktorí sa snažia, aby skutočnosť vyzerala pekne alebo dramaticky."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 14:30