StoryEditor

Druhý muž maďarskej diplomacie trvá na zrušení dekrétov

27.03.2002, 23:00

Prečo Maďarsko vôbec otvorilo otázku Benešových dekrétov?
-- Pretože sa na to premiéra Viktora Orbána opýtal poslanec Európskeho parlamentu.
Prečo však premiér Orbán odpovedal tak jednoznačne? Nemohol odpovedať diplomatickejšie?
-- Premiér Orbán odpovedal diplomaticky. Povedal, že Maďarsko nebude túto otázku otvárať v bilaterálnych otázkach s Českou republikou ani so Slovenskom. Dodal, že Benešove dekréty, ktoré nie sú v súlade s duchom Európskej únie, v procese integrácie stratia svoju platnosť.
Prekvapila vás tvrdá česká a slovenská reakcia?
-- Áno, táto reakcia nás prekvapila. Podľa nášho názoru český a slovenský premiér na túto situáciu reagovali prehnane, pretože maďarský predseda vlády iba odpovedal na otázku a odpovedal zdržanlivo. Nezaslúžil si preto, aby v reakcii na to bola zrušená česká a slovenská účasť na summite V4.
Čo presne Maďarsko žiada zrušením Benešových dekrétov? Ide iba o ospravedlnenie, lebo aj o reštitúcie majetku?
-- Tieto otázky maďarská vláda plne podriaďuje názorom Strany maďarskej koalície na Slovensku, a tá sa zaviazala, že ju do volieb tohto roka v septembri nebude v rámci slovenskej vlády otvárať. Musím pripomenúť, že sa Slovensko už v procese svojho prijímania do Rady Európy zaviazalo, že zo svojho právneho poriadku odstráni diskrimináciu na národnostnom základe. A to sa chtiac-nechtiac týka aj otázky odškodnenia (Maďarov).
Ospravedlnenie by teda bolo pre Maďarsko dostatočným riešením?
-- To musí rozhodnúť Strana maďarskej koalície na Slovensku.
Existuje v Maďarsku organizácia podobná sudetonemeckému krajanskému spolku? Ak áno, má podporu vlády?
-- Možno by sme za to mohli považovať Rákocziho zväz, s ním máme ako vláda dobré vzťahy. Zatiaľ je však aj maďarská vláda dlžníkom tejto organizácie, pretože Ústavný súd zaviazal kabinet, aby sa postaral o odškodnenie vysídlených Maďarov. No zväz už dostáva podporu z rozpočtu
V Českej republike a na Slovensku sa hovorí o osi Mníchov -- Viedeň -- Budapešť namierenej proti Prahe a Bratislave. Existuje naozaj taká spolupráca?
-- Spolupráca Mníchov -- Stuttgart -- Viedeň -- Budapešť existuje, rovnako ako existuje vyšehradská spolupráca a iné. Tieto spolupráce nie sú namierené proti niekomu, ale na uskutočňovanie pozitívnych cieľov. Takým dôležitým spoločným cieľom je napríklad septembrové otvorenie nemeckej univerzity v Budapešti. Rovnako vieme, čo je pozitívnym cieľom vyšehradskej spolupráce. Klin medzi Maďarsko a Česko nemôže zaraziť ani nejaký (český) opozičný politik.
Klinom však sú Benešove dekréty. Neboli azda Benešove dekréty aj jedným z hlavných tém Malého Dunajského summitu medzi Rakúskom, Bavorskom a Maďarskom?
-- Na tom summite som bol. Benešove dekréty neboli hlavnou témou. Bola ňou európska integrácia, európska integrácia a spoločné vystúpenie proti terorizmu. Premiéri si skutočne vymenili názory na Benešove dekréty. Rád by som upozornil na to, že do záverečného vyhlásenia sa na žiadosť našich partnerov dostal aj odsek obsahujúci veľmi zdržanlivú formuláciu o tom, že diskriminácia je nezlučiteľná s duchom a právom Európy. Myslím si, že Malý Dunajský summit skôr zmiernil medzinárodnú eskaláciu tejto otázky, a to, čo udržiava túto otázku pri živote, je česká volebná kampaň.
Podarí sa uzavrieť dohodu o zákone o zahraničných Maďaroch ešte pred maďarskými voľbami?
-- O tomto probléme stále rokujeme. V posledných dňoch boli skutočne zaznamenané pozitívne vyjadrenia. Slovenský premiér vyhlásil, že nevidí exteritoriálny vplyv zákona o zahraničných Maďaroch a nevidel diskrimináciou pri doterajšom uplatňovaní zákona. Za dôležité považujem, že toto vyjadrenie odznelo, pretože i s ostatnými susedmi z Maďarska sme sa dohodli, že si počkáme na skúsenosti z uplatňovania zákona a až z nich potom spoločne vyvodíme nejaké závery. Voľby u nás budú o tri týždne a považujeme za málo pravdepodobné, že by bola dovtedy pripravená dohoda so Slovenskom na podpísanie.
Čo je cieľom politiky zjednotenia maďarského národa? Je cieľom, aby sa Budapešť v rámci rozšírenej Európskej únie stala pre Maďarov ekonomickým, kultúrnym a politickým gravitačným centrom?
-- Proces národného zjednotenia, ktorý presahuje hranice tak, ako to my formulujeme, je súbežný s rozširovaním Európskej únie. Európska únia je podľa nás i o tom, že "spriehľadní" medzištátne hranice. Maďarský národ nemožno definovať len ako kultúrne, ale aj ako jazykové spoločenstvo. Cieľom zákona o zahraničných Maďaroch je posilnenie maďarského kultúrneho a jazykového spoločenstva, čo, napríklad, znamená, že pre nich bude udržiavať kontakty s Budapešťou.
Bude Maďarsko podporovať vstup Slovenska do NATO, aj keď v novej vláde bude expremiér Vladimír Mečiar?
-- To je ťažká otázka. Maďarsko vytvorí svoj postoj k rozšíreniu NATO spolu so spojencami. V každom prípade je na zamyslenie, že už teraz potreboval generálny tajomník NATO George Robertson vyhlásiť, že pre Slovensko vedené Mečiarom nie je v NATO miesto.
Považujete za súčasť týchto síl i Smer Roberta Fica?
-- Posúdenie pána Fica nie je ľahké. V posledných rokoch totiž hovoril najrôznejšie veci, v poslednom čase má však skôr zdržanlivé prejavy. Ale skúška pudingu sa uskutoční až keď ho zjeme, a to platí aj pre politiku. Vedieť, kto je pán Fico, môžeme až po voľbách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:24