StoryEditor

Poľská bitka o rovnú daň

25.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

V Poľsku sa včera začalo rozhodovať o podobe novej vlády. Karty drží v rukách Donald Tusk, ktorého Občianska platforma jasne zvíťazila v nedeľňajších predčasných voľbách. Najvážnejším adeptom na koaličného partnera je pre Tuska Poľská ľudová strana. Hoci sú však programy oboch strán podobné, predsa len existujú body, ktoré by im mohli rýchlu dohodu skomplikovať. Najtvrdším orieškom bude zrejme rovná daň, ktorú Občianska platforma presadzuje, ľudovci ju však razantne odmietajú. "Je to najťažší bod rozhovorov. Ale koalícia sa predsa nemôže rozbiť kvôli dani," povedal ľudovec Eugeniusz Klopotek.
Tusk chce presvedčiť ľudovcov o výhodách rovnej dane, ktorá podľa neho v novej verzii navrhnutej platformou vychádza v ústrety rodinám. Ľudovci majú obavy najmä z toho, že rovná daň bude v rozpočte znamenať menej peňazí. Tie sú potrebné na stavbu diaľnic a štadiónov pred majstrovstvami Európy vo futbale, ktoré bude Poľsko hostiť v roku 2012.
Koalícia Občianskej platformy s roľníckou Poľskou ľudovou stranou je podľa politológov najlepším riešením povolebnej situácie. V parlamente by mala pohodlnú väčšinu a želajú si ju aj voliči. Novým premiérom sa pravdepodobne stane Tusk. V kresle predsedu vlády nahradí šéfa Práva a spravodlivosti Jaroslawa Kaczynského, ktorý včera oznámil, že premiérsky úrad opustí 5. novembra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:22