StoryEditor

Česi si vydýchli. Terezka sa vráti domov

22.05.2008, 00:00

Niekoľkomesačná dráma uneseného iba šesťročného českého dievčatka Terezky Charlie Vichnarovej sa chýli k šťastnému koncu. Austrálsky súd včera rozhodol, že Terezka, ktorú jej novozélandský otec počas Veľkej noci uniesol do Austrálie, patrí jej matke Nicol Vichnarovej, a tak sa vráti do jej starostlivosti. Dobré správy z Austrálie včera potvrdil aj český konzulát v Sydney. "Súd rozhodol v prospech matky, to znamená, že matka sa i s dcérou vrátia do Českej republiky v krátkom čase," povedal český konzul v Sydney Pavel Pitel. Matka s dcérou, ktoré v Austrálii dlho čakali na verdikt, ktorý mal znovu spojiť ich cesty, sa už podľa ich najbližších tešia na návrat z krajiny protinožcov. "Rodina reagovala s veľkou radosťou a už pripravujú tortu. V ceste domov teraz bránia dve veci. Rodina nemá peniaze na letenku domov a musíme zohnať let, kde bude miesto pre obe spolu," povedal HN hovorca rodiny Filip Santini.

Späť domov
Otec Terezky, 38-ročný Rodney Wiliam Cowie, uniesol svoju dcéru do Austrálie bez vedomia jej matky. Pozornosť vyvolávala najmä skutočnosť, že sa mu podarilo odletieť s dcérou, aj keď nemal jej pas. Podľa najnovšieho vysvetlenia však získal cestovný doklad pre dcéru v Austrálii na novozélandskej ambasáde. "Vieme, že novozélandský štát vystavil pas na meno Teraza Charlie Vichnarová. Nerozumieme, ako môže cudzí štát vystaviť pas cudziemu štátnemu príslušníkovi, je však možné, že novozélandský štát také niečo pripúšťa, pokiaľ ide o rodinného príslušníka," tvrdí Santini.
Dievčatku bolo údajne v Austrálii veľmi smutno, dokonca si vraj prialo zomrieť. Až niekoľko dní po jeho zmiznutí sa podarilo jeho matke odletieť za ním. So svojou dcérou sa stretla po týždňoch až pri súde. Koncom apríla súd rozhodol, že až do konečného verdiktu, ktorý bol včera, bude dievča dočasne v starostlivosti matky. Včera svoj predchádzajúci verdikt potvrdil.
Aj keď prvotný návrh súdu dohodnúť sa mimosúdnou cestou otec odmietol, posledný verdikt nakoniec prijal. "Otec reagoval vcelku normálne. Keď sudca vyniesol rozsudok, tak slušne opustil súdnu sieň a potom som ho už nevidel," povedal Pitel. Včerajší verdikt súdu tak dal definitívnu bodkou v celej kauze. "Proti tomuto rozhodnutiu súdu nie je odvolanie, takže verdikt je definitívny," dodal Santini.
Terezku čaká v Česku návšteva lekára pre alergickú reakciu na poštípanie hmyzom. Jej zdravotný stav však nie je vážny. "Má alergie a bude sa musieť liečiť. Psychicky je už na tom podstatne lepšie odvtedy, ako sa dozvedela, že pôjde s mamičkou domov a za kamarátmi."

Unáša sa v Česku aj u nás
V Česku sa podľa ministra spravodlivosti Jiřího Pospíšila rieši každý rok niekoľko únosov detí jedným z rodičov. Najkomplikovanejšie sú prípady, keď potomka unesú do štátov Južnej Ameriky alebo arabských krajín.
Ani Slovensku nie únosy detí neznámou. Dôkazom toho je len nedávny prípad, keď Libanončan Mahmoud Hammoud vzal svoje dve deti do Libanonu. Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže na Slovensku vlani riešilo 103 podobných prípadov, z toho bolo 73 prípadov únosov zo Slovenska a 30 na Slovensko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:29