StoryEditor

Gates slepo nenasledoval Busha

26.11.2008, 23:00

Prečo si vybral Obama do svojho tímu republikána Gatesa?
Existujú dva dôvody, prečo si vybral práve súčasného ministra obrany Gatesa. Za prvé, sľúbil, že prekoná stranícke rozdelenie a ponúkne otvorenú náruč aj republikánom a niektorých pozve do svojho vládneho kabinetu. Gates bol súčasťou Bushovej administratívy a na tento post ho nominovali republikáni. Za druhé, z hľadiska schopnosti vykonávať túto funkciu sa Gates ukázal ako jeden z najvhodnejších ľudí, ktorí sú k dispozícii. V Bushovej vláde sa ukázal ako priamy a rozhodný minister, ktorý nie vždy iba slepo a automaticky nasledoval Bushove príkazy. Takisto je to niekto, kto má dôveru a úctu amerických vojenských veliteľov. Z hľadiska jeho prijateľnosti pre demokratov, ako aj republikánov, a vzhľadom na to, že vhodnejší kandidát nie je, je Gates vhodnou voľbou. Obamovi zaručí kontinuitu v oblasti obrany po predchádzajúcej vláde.

Je súčasný minister obrany v USA obľúbený?
Nie sú síce k dispozícii najnovšie prieskumy verejnej mienky, ale môžem potvrdiť, že je omnoho populárnejší ako jeho predchodca Donald Rumsfeld. Gates má podporu aj u politických špičiek. Na druhú stranu, každý, koho vyberie Barack Obama do svojej administratívy, získa značnú podporu už iba preto, lebo bol vybraný.

V porovnaní so svojím predchodcom Donaldom Rumsfeldom je menej kontroverzný...
Určite. Rumsfeld mal svoje vlastné predstavy o tom, čo treba urobiť v Iraku. Vôbec nevedel počúvať iné názory, navyše nepočúval ani najvyšších vojenských vodcov, čo je niečo, na čo si Gates dáva veľký pozor. Gatesovo myslenie je veľmi blízke americkým vojenským elitám.

Robert Gates posledný rok zodpovedal za vojnu v Iraku. Dá sa vôbec očakávať zmena v americkej politike voči Iraku s tým istým mužom pri kormidle?
Treba povedať, že ku koncu Bushovej administratívy už došlo k výraznej zmene politiky voči Iraku. Sám Bush začal otvorene hovoriť o sťahovaní amerických vojakov. Gatesovo menovanie znamená aj to, že Obama chce počúvať vojenských veliteľov oveľa viac, ako George W. Bush. Je to signál, že presné termíny sťahovania vojakov z Iraku s nimi bude Obama konzultovať.

Aké najväčšie výzvy čakajú na nového ministra obrany USA?
Dva najväčšie problémy sú jednoznačne Irak a Afganistan. S tým potom súvisí aj prestavba americkej armády.

Dajú sa tieto problémy vyriešiť počas jedného roku, kedy má Robert Gates ostať vo funkcii?
Všetko závisí od toho, čo si predstavíme pod slovom vyriešiť. V prípade Iraku by bol riešením jednoznačný plán na stiahnutie vojakov a stabilizáciu krajiny. V prípade Afganistanu nie je podľa mňa možné v súčasnej situácii ani len to.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:47