StoryEditor

Kurdi a Turci vytasili zbrane

22.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Napätie v už teraz nestabilnej oblasti Stredného východu rastie. Na juhu Turecka na hraniciach s Irakom cez víkend vypukli tvrdé boje medzi kurdskými povstalcami a tureckou armádou.

O život prišlo asi 15 tureckých vojakov a 23 rebelov. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan zvolal krízové zasadanie vlády a armády. Minulý týždeň Ankara odsúhlasila prípadný cezhraničný zásah svojich vojsk proti kurdským povstalcom na severe Iraku.
O ďalšom postupe rokovali v Turecku včera večer. Podľa pozorovateľov by posledný incident na juhu krajiny mohol ešte zvýšiť domáci tlak na kabinet, aby armádu do Iraku nakoniec vyslal.
Kurdskí ozbrojenci podľa informácií vraj napadli vojenskú jednotku paľbou z ťažkých zbraní. Incident sa odohral v hornatej provincii Kakkari. Práve tu operujú turecké sily a snažia sa zabrániť rebelom zo zakázanej Kurdskej strany pracujúcich, aby prekračovali hranicu a útočili na územie Turecka.
Nemenovaný kurdský predstaviteľ však tvrdí opak. Turci vraj zaútočili na severe Iraku prví.
Podľa Turecka sa v severoirackých horách skrýva asi 3 500 príslušníkov strany pracujúcich, ktorú Spojené štáty americké a EÚ označujú za teroristickú organizáciu. Kurdská strana pracujúcich začala s násilným bojom za vytvorenie nezávislého kurdského štátu už v roku 1983.
Turecký minister obrany Vedci Gönül po stretnutí s americkým kolegom Robertom Gatesom povedal, že aj keď Ankara už má plány na vyslanie armády proti Kurdom, okamžitú vojenskú intervenciu zatiaľ nepredpokladá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:38