StoryEditor

Zobrali nám aj mobily

24.10.2007, 00:00

Slovenský aktivista za ľudské práva Peter Novotný sa v nedeľu ocitol v kubánskom väzení. Za mrežami na skončil preto, že sa stretol s disidentom Guillermom Fariňasom. Po niekoľkých hodinách vo väzení ho Kuba vyhostila.

Zažili ste nepríjemnú skúsenosť, na ktorú zrejme budete chcieť čím skôr zabudnúť. Čo sa cez víkend na Kube vlastne stalo?
Spolu s českým kolegom Pavlom Resom sme na Kubu pricestovali vo štvrtok. V sobotu sme sa v meste Santa Clara stretli s kubánskym disidentom (Guillermom Fariňasom, pozn. red.) v jeho byte. Na druhý deň ráno k nám do izby vtrhla polícia a odviezla nás do Havany. Tam nás celý deň vypočúvali a večer nás posadili do lietadla smerom do Európy.

Máte podozrenie, že kubánske úrady celý čas monitorovali váš pohyb?
Miestni ľudia nám povedali, že byty disidentov sú celý čas sledované kamerami. Dobre teda videli, že sme sa s tým človekom stretli. A tiež ako cudzinci sme boli pod dohľadom tajných služieb.

Nie je to práve najlepší pocit, že niekto sleduje každý váš krok...
To máte pravdu. Policajná akcia bola dobre pripravená a zorganizovaná. Nasvedčuje tomu aj to, že ráno si so sebou zobrali zástupcu autopožičovne, z ktorej sme mali požičané auto. Hneď sa vybavili všetky formality, aby sme mohli čím skôr odísť.

Viete, kto vás zatkol? Radová polícia alebo špeciálne zložky?
V Santa Clare po nás prišla štátna polícia, ktorá nás odviezla do Havany. Tam nás prevzala cudzinecká polícia ministerstva vnútra, ktorá nás vypočúvala.

Vysvetlili vám policajti dôvody zatknutia?
Oficiálne nám nikto nič nepovedal. Len pred odchodom na letisko nám dali podpísať formulár, na ktorom bolo napísané, že sme sa stretli s osobou nepriateľskou voči režimu. Inak sme nedostali žiadny dokument, nič. Podľa môjho názoru má zatknutie súvislosť s tým, že práve v deň nášho zadržania sa na Kube konali miestne voľby.

Na čo sa vás pri výsluchu pýtali?
Zaujímalo ich, čo sme robili, s kým sme sa stretli a či sme sa chceli ísť pozrieť do volebných miestností. Keďže ja po španielsky neviem, so mnou sa veľmi nebavili. Ale českého kolegu, ktorý hovorí plynule po španielsky, vypočúvali dve hodiny.

Skúsenosť s kubánskym väzením asi veľa Slovákov nemá. Správali sa k vám počas výsluchu násilne?
To nie, ale zobrali nám mobily aj všetky materiály, ktoré sme na Kube zozbierali. Celý čas nám nedovolili kontaktovať našu ambasádu a donútili nás odletieť v nedeľu večer, hoci sme na Kube chceli zostať ešte týždeň a pozrieť si krajinu.

Nezávideniahodná situácia. Pocítili ste za mrežami strach?
Samozrejme, že sme mali strach. Zobrali nám všetky veci, nemohli sme nikomu zavolať a spočiatku sme ani nevedeli, ako dlho nás budú zadržiavať. Dali nám väzenskú stravu a mali sme obavy, že nás chcú zavrieť. Až neskôr nám oznámili, že pre nás navečer rezervovali letenky.

Kam vás poslali z Kuby?
Leteli sme priamou linkou z Havany do Paríža. Potom sme pokračovali domov, ja som v tejto chvíli už na Slovensku.

Guillermo Fariňas patrí medzi najznámejších kubánskych disidentov. Mali ste stretnutie s ním naplánované už pred odletom na Kubu?
Áno. Keďže sa zaujímam o voľby v krajinách s problémovými demokraciami, chcel som sa priamo od miestnych ľudí dozvedieť, ako to tam počas volieb vyzerá. Prezreli sme si plagátiky s kandidátmi a sledovali médiá. No do volebných miestností sme sa nechystali.

Na Slovensku ste známy ako aktivista mimovládky Občianske oko. Zastupovali ste túto organizáciu aj na Kube?
Nie, vyslala ma tam česká organizácia Člověk v tísni.

Podniknete teraz nejaké kroky? Budete proti vyhosteniu protestovať?
Musím zvážiť, čo ďalej. Keďže po španielsky neviem, budem to musieť konzultovať s českým kolegom.
Keď budete mať príležitosť, pôjdete na Kubu znovu?
V tejto chvíli je to ťažko povedať. Do pasov nám nič nedali, ale nevieme, či si o nás neurobili záznam. Nevieme, aký štatút vlastne máme. Možno nás nabudúce na Kubu ani nepustia. Ale ten deň na polícii jasne ukázal, že na Kube vládne policajný režim. Asi by som nešiel na dovolenku do takej krajiny, kde vás môžu zatknúť len za to, že sa s niekým stretnete.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 06:45