StoryEditor

Rusi nepošlú Čechom vojakov

26.10.2007, 00:00

Ani návrh amerického ministra obrany Roberta Gatesa, že by Rusko mohlo mať na radarovej základni v českých Brdoch svojich expertov, nezmenilo odmietavý doterajší postoj Kremľa. "To, čo nám navrhli, nás neuspokojuje, naša pozícia ostáva nezmenená," povedal na včerajšom stretnutí ministrov obrany NATO a Ruska v holandskom Noordwijku ruský minister obrany Anatolij Serdjukov.
Išlo len o myšlienku
Gates na stredajšej návšteve v Prahe dal totiž Kremľu veľkorysú ponuku: svoje základne v Poľsku a Česku sú Spojené štáty ochotné otvoriť ruským vojenským expertom. Včera v Noordwijku svoju rétoriku zmiernil. Prostredníctvom hovorcu Geoffa Morrella odkázal, že úvaha o možnej prítomnosti ruských pozorovateľov bola len myšlienkou, nie konkrétnym návrhom. "Takisto zdôraznil, že keby to mal byť návrh, museli by ho Američania najskôr prerokovať s Českom a Poľskom," povedal pre HN hovorca českého ministerstva obrany Andrej Čírtek. Dodal, že jeho šéfka, Vlasta Parkanová, považuje rôzne pozorovacie režimy aj v spolupráci s ruskou federáciou za bežné a nešlo by o veľké nóvum.
Rozruch doma
Zatiaľ čo Moskvu tento návrh nezaujal, na českej politickej scéne narobil veľký rozruch.
Ostro proti nemu vystúpil zahraničný expert opozičnej ČSSD, Lubomír Zaorálek, ktorý to dokonca označil za porušenie suverenity štátu. "Američania dali ponuku Rusku, čo máme overené z viacerých zdrojov. Ak niekto hovorí, že u nás majú byť cudzí dôstojníci a my o tom nevieme, je to porušením suverenity," povedal pre HN Zaorálek.
Český premiér Mirek Topolánek americké návrhy zmierňoval. "Samozrejme, že tu nebudú žiadni ruskí vojaci, nikdy ani byť nemali," povedal Topolánek v Českej televízii. Jeho hovorca Martin Schmarz to pre HN potvrdil. "Je to len ponuka na intenzívnejšiu spoluprácu s ruskou stranou".
Politológ Jiři Pehe označil za chybu to, že takúto myšlienku ako prvá predniesla americká strana. "Vyzerá to, že je to nápad Američanov. Američania nie dosť dobre vnímajú, aký to môže byť problém v krajine, ktorá bola roky okupovaná Sovietskym zväzom," dodal pre HN Pehe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:29