StoryEditor

USA a Rusko rokujú v Paríži o raketovom systéme v Európe

10.09.2007, 15:33
Autor:
SITASITA
Predstavitelia Spojených štátov a Ruska začali v pondelok v Paríži rokovať o plánoch USA vybudovať v strednej Európe obranný raketový systém, proti ktorému rázne vystupuje Moskva.

Rokovania nasledujú po prvých diskusiách predstaviteľov oboch krajín na túto tému v júli vo Washingtone. Plány USA by mohli ochladiť vzťahy medzi bývalými nepriateľmi z obdobia studenej vojny.
Spojené štáty plánujú postaviť v Českej republike a Poľsku systém protiraketovej obrany, ktorý by mal pomôcť zabrániť možným útokom Iránu a Severnej Kórey. Moskva obvinila Washington z budovania "nového Berlínskeho múru" a pohrozil, že ak USA budú pokračovať vo svojich plánoch, umiestni neďaleko poľských hraníc svoje rakety. Moskva tvrdí, že americké obranné plány ohrozujú jej bezpečnosť a navrhuje alternatívne využitie základne v Azerbajdžane. Ruský prezident Vladimir Putin tiež ponúkol podporu Ruska pri budovaní európskeho raketového systému, čo prijal Washington s istými obavami.
V pondelok sa v Paríži stretli ruský námestník ministra zahraničia Sergej Kisljak a John Rood, štátny tajomník amerického ministerstva zahraničia pre medzinárodnú bezpečnosť a nešírenie zbraní, potvrdili to ruské aj americké diplomatické zdroje.
Americký prezident George Bush a jeho ruský kolega Vladimir Putin sa v piatok stretli v Austrálii, no o výsledku ich rokovania nevydali nijaké informácie.
Americkí, ruskí a azerbajdžanskí experti by mali v sobotu v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku preskúmať Putinov návrh využiť azerbajdžanskú základňu. Americkí predstavitelia sa však už negatívne vyjadrili k Putinovmu návrhu. Argumentujú, že základňa je veľmi blízko pri Iráne, a tak nie je vhodná na umiestnenie protiraketového systému ako náhrady za strednú Európu. Podľa vysokého amerického armádneho predstaviteľa
Henryho Oberinga to je, "ako keď proti vám na diaľnici prichádza auto. Keď ho zazriete, nemôžete už naň reagovať."
Americkí a poľskí predstavitelia rokovali o radare minulý týždeň a podľa poľského ministerstva zahraničia "formálnu dohodu budú môcť obe strany podpísať do konca roka".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 10:10