StoryEditor

Briti nemajú radi Brownov štýl

27.06.2008, 00:00

Po dvanástich mesiacoch v úrade premiérovi Gordonovi Brownovi a jeho labouristom padli preferencie na minimum. Čo je príčinou takéhoto prudkého pádu?
Verejná mienka je veľmi silno proti Labouristickej strane. Je na to viacero dôvodov. Labouristi boli pri moci viac ako desať rokov -- je prirodzené, že ľudia majú vládnucej strany po toľkých rokoch plné zuby. To je najväčšia sila, ktorá pracuje proti Brownovi. Okrem toho bol Brown vždy mužom číslo dva po Tonym Blairovi. Bolo pre neho veľmi ťažké sa vymedziť ako kandidát zmeny alebo nová tvár.

Malo na obľúbenosť labouristov vplyv ich rozhodnutie nevypísať minulý rok voľby?
Toto rozhodnutie Browna vyzeralo, že uteká pred Konzervatívnou stranou. Vyznelo, že je politicky veľmi slabý a nerozhodný. Brown nemá politickú charizmu, ako mal Blair. Ľudia ho vidia ako nedôveryhodného a nemajú radi jeho štýl.

Browna pred rokom nazývali ikonou zmeny po desiatich rokoch Blaira. Ako sa prejavila táto zmena?
Neudiala sa, alebo len veľmi málo. Ale neboli ani na to predpoklady. Ako som povedal, bol mužom číslo dva po Blairovi. Táto myšlienka predstaviť ho ako kandidáta zmeny nebola nikdy seriózna a dôveryhodná.

Postavia labouristi nového lídra, ktorý povedie stranu do volieb proti čoraz populárnejšiemu konzervatívcovi Davidovi Cameronovi?
Je to možné, ale asi nie. Nie je iný kandidát, okrem ministra zahraničných vecí Davida Milibanda. Ale prečo by sa chcel stať lídrom strany, ktorej obľúbenosť je teraz na minime? Je na to aj iný dôvod -- voľby by stranu rozbili presne v čase, keď potrebuje jednotu. Myslím si, že zostanú s Brownom.

Zmenil sa vzťah Spojeného kráľovstva k USA po odchode kamaráta amerického prezidenta Georgea W. Busha -- Tonyho Blaira?
Nie. Možno iba tón, pretože Blair mal osobný priateľský vzťah k Bushovi, čo Brown nemá. Anglo-americké vzťahy zostali veľmi pevné a sú top prioritou Brownovej vlády.

Blair si pokazil imidž práve tým, že ťahal za jeden povraz s americkým prezidentom aj v otázke Iraku. Anglická verejnosť dúfala, že Brown stiahne vojakov z Iraku, čo sa nestalo. Je to tiež dôvod neúspechu?
Robí, čo môže a ľudia vedia, že to nie je také ľahké. To ho však neurobilo takým nepopulárnym.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:38