StoryEditor

Z Británie je pevnosť

03.07.2007, 00:00
Po dvoch rokoch od krvavých atentátov na londýnsku dopravu sa Británia znovu zmenila na ozbrojenú pevnosť. V krajine stále platí najvyšší kritický stav ohrozenia.

Bezpečnostné sily a úrady musia kedykoľvek počítať s hroziacimi teroristickými útokmi a byť v strehu. Britská polícia prečesáva domy v gróvstvach, kde sa odohrali teroristické útoky, a hliadkuje na všetkých miestach s väčšou koncentráciou ľudí. Letiská vydali prísne zákazy príjazdu osobných áut k terminálom, pritvrdili bezpečnostné kontroly. Intenzívne pátranie už prinieslo prvé výsledky. Do rúk vyšetrovateľov sa dostali ďalší dvaja podozriví v súvislosti s víkendovými teroristickými udalosťami, ktoré sa tam odohrali. Celkovo sa tak počet zadržaných zvýšil na sedem. Ich identitu však stále odmietajú zverejniť.
Ministerka vnútra Jacqui Smithová včera vyzvala Britov, aby zostali jednotní. "Teroristi sú zločinci, ktorých obete pochádzajú zo všetkých vrstiev obyvateľstva, komunít a náboženského vyznania."

Stopy vedú k Al-Kajde
V piatok polícia zmarila dva bombové útoky na frekventovanej ulici v Londýne a v sobotu na letisku v Glasgowe horiace auto vrazilo do hlavného terminálu. Realitný agent Daniel Gardiner povedal, že policajti ho kontaktovali na základe telefonických záznamov spojených so zmarenými útokmi. "Polícia chcela vedieť, prečo sme volali na jedno určité číslo." V nedeľu potom vyšetrovatelia prehľadali nehnuteľnosť, ktorú prenajala jeho spoločnosť v blízkosti glasgowského letiska.
Dvaja z podozrivých majú byť lekári. Iracký lekár Bilal Abdullah je podozrivý z útoku v Glasgowe. Zatýkaniu napomohli tisícky hodín záznamov z bezpečnostných kamier. Kroky vyšetrovateľov smerujú k sieti spojenej s teroristickou organizáciou Al-Kajdá.

Bezpečnosť prvoradá
Každodenný život sa Britom znova skomplikoval. Musia rátať s niektorými obmedzeniami a zvýšenými kontrolami. Letiská v Británii vydali prísny zákaz príjazdu osobných áut k terminálom. Varujú tak cestujúcich pred oneskorenými príchodmi na letisko, ak cestujú svojím autom. Odporúčajú preto prepravu verejnou dopravou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 03:29