StoryEditor

Oslavy na Kube. Fidel neprišiel

27.07.2007, 00:00
Kubánci "žili" oslavami, no bez svojho veľkého vodcu. Ani po roku sa Fidel Castro neukázal medzi ľuďmi. Práve po minuloročných oslavách výročia útoku na kasárne Moncada v Santiagu de Cuba z roku 1953 sa musel Fidel náhle podrobiť operácii pre vnútorné krvácanie do čriev.

Odvtedy sa ľudu ukázal veľmi sporadicky a aj to len v televízii.
Tohtoročný "vášnivý" príhovor k národu musel predniesť jeho brat Raúl, ktorému Fidel dočasne odovzdal svoje právomoci.
Rok bez zmeny
Situácia na Kube sa podľa analytikov za posledný rok výrazne nezmenila. Nenaplnili sa obavy z toho, "čo bude po Fidelovi." Moc do rúk prevzal jeho brat, ktorý pokračuje v nastolenom trende: neubudlo politických väzňov, ktorých počet sa odhaduje na 250, hospodárstvo naďalej upadá, ľudia žijú v chudobe, sektor turistiky dopláca na nepomer medzi cenou a kvalitou služieb, armáda má stále veľmi silnú pozíciu. Krajina sa však stále môže spoliehať na podporu Venezuely, najmä v dodávkach ropy. Aj keď Raúl si s venezuelským prezidentom Hugom Chavézom nie je natoľko blízky ako jeho brat, pokiaľ Fidel žije, podpora je istá. Jeho vplyv je teda stále veľmi silný.
Čo po Fidelovej smrti
Podľa znalcov kubánskeho prostredia by v prípade smrti Fidela Castra mohli nastať dva scenáre. Kuba nastúpi na čínsky alebo vietnamský model - otvorila by sa ekonomika krajiny aj smerom do zahraničia, politická diktatúra by však zostala rovnaká. Druhou možnosťou, keďže najpravdepodobnejším nástupcom bude jeho brat Raúl, ktorý sa sústredí na kontrolu, je ešte väčšie sprísnenie a uzavretosť terajšieho režimu. Otázne však zostáva to, akým smerom sa vydá kubánska spoločnosť po smrti oboch bratov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:31