StoryEditor

Clintonovú čaká veľká diplomatická ofenzíva

23.11.2008, 23:00

Do kresla ministerky zahraničia USA zasadne od budúceho roku Hillary Clintonová. Podľa analytikov ju čaká veľa roboty.

Akou ministerkou zahraničia bude podľa vás Hillary Clintonová?
V zahraničnej politike je to viac-menej centristická postava. Bude presadzovať racionálnu politiku, ale hlavne bude pomerne viditeľná. V tom je jej vymenovanie, ak k nemu dôjde, pomerne významná vec, pretože to znamená, že Amerika bude v nadchádzajúcich rokoch Obamovej administratívy aktívna v zahraničnej politike. Podľa mňa ju čaká veľká diplomatická ofenzíva, snaha o znovunadviazanie spojenectiev, ktoré boli trochu narušené administratívou Georgea W. Busha. Je demokratka, jej snahou bude preto stiahnuť sa z Iraku a sústrediť sa viac na Afganistan. V tom sa s Obamom zhodovali aj v priebehu predvolebnej kampane.

Clintonová bola známa tým, že odmietala určiť presný termín stiahnutia amerických vojakov z Iraku...
Ani Barack Obama nikdy nedal presný termín. On mal svoju kampaň postavenú trochu viac na protibushovskej rétorike. Na rozdiel od Clintonovej mal tú výhodu, že za inváziu nehlasoval. V politickej realite sa podľa mňa stretnú niekde uprostred. Je jasné, že ani Obama si nemôže dovoliť v priebehu mesiaca stiahnuť všetkých vojakov, pretože pre Irak by to znamenalo katastrofu, ale určite bude veľká snaha urobiť tak čo najskôr. Reálne k tomu dôjde v horizonte jedného -- dvoch rokov.

Aká najväčšia úloha ju čaká na poste ministerky zahraničia?
Čakajú ju dve veľké skupiny cieľov. Po prvé, zlepšiť pošramotený imidž USA vo svete a po druhé, vyriešiť aktuálne body zahraničnej agendy, kam patrí Irak, Irán, Afganistan, Rusko či energetická bezpečnosť. Za Busha stratila Amerika svoje postavenie majáka demokracie, takpovediac svoju kredibilitu. To je veľký cieľ, ktorý musí táto administratíva dosiahnuť, ak chce riešiť všetky ostatné zahraničnopolitické otázky. Myslím si, že Obama sa bude vo funkcií prezidenta sústrediť skôr na ten prvý cieľ -- zlepšenie imidžu USA vo svete a konkrétne problémy bude za neho riešiť Clintonová. Samozrejme, musí to ísť ruku v ruke.

Do akej miery je post ministra zahraničia Spojených štátov dôležitý?
Stačí sa pozrieť na to, koľko poznáme v Česku alebo na Slovensku amerických ministrov. Na jednej stranu je to prirodzené, keďže minister zahraničia sa ako jediný obracia za hranice krajiny, ale tento minister je v USA spolu s prezidentom a viceprezidentom najdôležitejšou funkciou vo vláde.

Bude mať Clintonová voľnú ruku, alebo bude robiť to, čo jej povie Barack Obama či Demokratická strana?
Pozície Obamu a Clintonovej sa podľa mňa vo všeobecnej rovine veľmi nelíšia. V konkrétnych otázkach bude mať zrejme pomerne voľnú ruku a Obama bude skôr vytvárať celkovú stratégiu.

Očakávate medzi nimi konflikty?
Nemyslím si, že medzi Clintonovu a Obamom budú v budúcnosti veľké rozpory.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:17