StoryEditor

Obamovu armádu povedie Bushov muž

26.11.2008, 23:00
Päť rokov púštneho pekla bez akejkoľvek vyhliadky na mier. Tak by sa dala zhodnotiť situácia, v ktorej sa dnes v Iraku nachádzajú desaťtisíce amerických vojakov.

Z irackej okupácie sa pre Američanov stal druhý Vietnam, ktorý spravil z Georgea W. Busha jedného z najneobľúbenejších prezidentov v histórii Spojených štátov. Vyviesť krajinu z tejto situácie by mal podľa budúceho prezidenta Baracka Obamu šéf Pentagonu a Bushov muž, republikán Robert Gates.

Vojnu v Iraku nevyhrávame
O tom, že si nový demokratický prezident USA Gatesa ponechá vo svojom kabinete, sa medzi analytikmi špekulovalo prakticky už od Obamovho volebného víťazstva. "Gatesa vymenoval Obama preto, lebo predstavuje úplnú zmenu politiky po Donaldovi Rumsfeldovi. Ten bol veľmi polarizujúcou figúrou, zatiaľ čo Gates ukázal, že dokáže pracovať s republikánmi aj s demokratmi. To je hlavný dôvod, prečo si ho Obama vybral do demokratickej administratívy,“ povedal pre HN český analytik Jiří Skoupý. Obama chce podľa neho ukázať, že má v úmysle staviť na konsenzus oboch politických strán.

Do kresla ministra obrany zasadol Gates pred dvoma rokmi po rezignácii svojho predchodcu Rumsfelda. Ten patril medzi najsilnejších zástancov vojny v Iraku a jeho vedenie ministerstva kritizovali nielen demokrati, ale aj samotní republikáni. V bezprecedentnom kroku v histórii USA ho osem penzionovaných amerických generálov a admirálov verejne vyzvalo, aby odstúpil. Keď Gates preberal po Rumsfeldovi ministerské kreslo, na otázku senátora Carla Lewina, či si myslí, že Spojené štáty vyhrávajú vojnu v Iraku, odpovedal dnes už legendárnymi slovami: "No, sir“ - Nie pane.

Zahraničnú politiku nezmení
Takmer okamžite po svojej výhre v prezidentských voľbách Obama sľúbil, že vytvorí akýsi tím rivalov a do svojej administratívy otvorí dvere aj republikánom. "Pôvodne sa hovorilo, že vyberie republikána za ministra zahraničia,“ hovorí Skoupý. Po tom, ako minulý týždeň neoficiálne prijala ponuku na tento post bývalá Obamova súperka z demokratických primárok Hillary Clintonová, zraky odborníkov sa upriamili na stoličku ministra obrany. "Keď už si chce Obama vybrať na nejaký post republikána, práve Gates je veľmi dobrou voľbou,“ tvrdí Skoupý.

Gatesovo menovanie však vyvoláva aj obavy o ďalšie smerovanie vojny v Iraku a v Afganistane. "Práve Gates mal posledný rok na starosti vojnu v Iraku, a keď bude na svojom poste aj naďalej, ťažko čakať veľmi výraznú či radikálnu zmenu politiky v Iraku,“ vysvetľuje Skoupý. Práve Gatesovo menovanie vnímajú mnohí ako signál Baracka Obamu, že Amerika sa z Iraku tak skoro nestiahne. "Aj na konci predvolebnej kampane medzi Obamom a Johnom McCainom sa ich postoje k Iraku líšili iba časom, kedy chceli začať so sťahovaním vojakov. V zahraničnej politike USA sú pevne dané ideové mantinely, ak niekde nemožno čakať veľmi výrazné zmeny, je to práve zahraničná politika,“ tvrdí Skoupý.

Vláda bude šetriť
Súčasne s vymenovaním Gatesa za ministra obrany oznámil Barack Obama prvé konkrétne kroky, ktorými sa chystá zachrániť klesajúcu americkú ekonomiku. Jeho prvou úlohou bude kontrola federálneho rozpočtu, ktorý hodlá preštudovať stranu po strane, riadok po riadku. Obama dúfa, že sa mu podarí ušetriť peniaze na štátnych výdavkoch. "Ak chceme robiť investície, ktoré potrebujeme, musíme byť ochotní priškrtiť výdavky, ktoré nepotrebujeme,“ povedal Obama na tlačovej konferencií vo svojom domovskom Illinois.

Kto je Robert Gates
Súčasný minister obrany Spojených štátov. Od roku 1966 pracoval v tajnej službe CIA, za vlády Georgea Busha staršieho sa stal jej šéfom. Politicky mu v tom čase uškodil škandál Irán - Contra, do ktorého bola zapletená aj CIA. V roku 1993 odišiel zo CIA do akademickej sféry a stal sa rektorom na Texas A&M University. Po útokoch z 11. septembra 2001 ho George W. Bush vymenoval za šéfa novovytvoreného ministerstva národnej bezpečnosti, Gates však jeho ponuku odmietol.

Esá v rukáve nového prezidenta Spojených štátov Amerických

Robert Gates
súčasný minister obrany má Obamovi zaručiť kontinuitu v obrannej politike
Hillary Clintonová
jedna z najvýznamnejších politických osobností v USA má začať rozsiahlu diplomatickú ofenzívu
James Jones
penzionovaný námorný generál by sa mal stať národným bezpečnostným poradcom prezidenta

Prečítajte si aj:
Gates slepo nenasledoval Busha

Rozhovor. Americký politológ Robert Shapiro z Columbia University v New Yorku pre HN:

Prečo si vybral Obama do svojho tímu republikána Gatesa?
Existujú dva dôvody, prečo si vybral práve súčasného ministra obrany Gatesa. Za prvé, sľúbil, že prekoná stranícke rozdelenie a ponúkne otvorenú náruč aj republikánom a niektorých pozve do svojho vládneho kabinetu. Gates bol súčasťou Bushovej administratívy a na tento post ho nominovali republikáni. Za druhé, z hľadiska schopnosti vykonávať túto funkciu sa Gates ukázal ako jeden z najvhodnejších ľudí, ktorí sú k dispozícii. V Bushovej vláde sa ukázal ako priamy a rozhodný minister, ktorý nie vždy iba slepo a automaticky nasledoval Bushove príkazy. Takisto je to niekto, kto má dôveru a úctu amerických vojenských veliteľov. Z hľadiska jeho prijateľnosti pre demokratov, ako aj republikánov, a vzhľadom na to, že vhodnejší kandidát nie je, je Gates vhodnou voľbou. Obamovi zaručí kontinuitu v oblasti obrany po predchádzajúcej vláde.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:28