StoryEditor

Bush: Irán podporuje terorizmus a ohrozuje bezpečnosť sveta

13.01.2008, 13:27
Autor:
TASRTASR
Americký prezident George W. Bush dnes opätovne obvinil Irán z toho, že je hlavným podporovateľom terorizmu na svete a že ohrozuje bezpečnosť nielen regiónu.

Teherán financuje extrémistov po celom svete stovkami miliónov dolárov, uviedol Bush vo vystúpení v Spojených arabských emirátoch (SAE).

Irán podľa neho podkopáva demokratický vývoj v početných krajinách: v Libanone, Afganistane a Iraku, ako aj na palestínskych územiach. Narúša tiež stabilitu regiónu utajovaním svojich nukleárnych aktivít. USA a ich arabskí spojenci sa musia postaviť proti tejto hrozbe "pred tým, ako bude príliš neskoro".

Prezident USA zároveň vyzval štáty Blízkeho východu a Perzského zálivu, aby zintenzívnili demokratizáciu svojich spoločností. V posledných rokoch síce došlo k veľkým pokrokom vo mnohých krajinách ako v SAE, Kuvajte, Bahrajne, Jordánsku či Saudskej Arábii, no tiež k obratom späť: stúpenci opozície by nemali končiť vo väzení a volebné právo musí byť všeobecné. Potrebné je tiež posilnenie demokratických inštitúcií a zvýšenie slobody slova.

V spore okolo iránskeho jadrového programu medzitým dnes dozorná agentúra OSN oznámila, že lídri v Teheráne súhlasili s tým, že do jedného mesiaca objasnia všetky nevyriešené otázky týkajúce sa nukleárnych aktivít, ktoré islamská republika vyvíjala v minulosti.

Hovorkyňa generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Muhammada Baradeja po jeho návrate z Teheránu tiež uviedla, že mu iránski predstavitelia poskytli informácie o vývoji novej generácie centrifúg. Táto otázka patrí medzi priority MAAE pri snahe zistiť, či sa Irán niekedy pokúšať vyvinúť jadrové zbrane.

Informovali o tom agentúry DPA, Reuters a Associated Press.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:12