StoryEditor

Avízo: Začína maratón rokovaní za zrušenie víz

06.03.2008, 16:48
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Brusel chce s Washingtonom vyjednávať o zrušení víz za celú úniu. Maratón rozhovorov sa začne dnes krátko pred 19. hodinou v Bruseli.
Úsilie o zrušenie amerických víz pre nové členské krajiny Európskej únie vstupuje do ďalšieho kola. Do procesu najnovšie razantne zasiahol samotný Brusel, ktorý chce s Washingtonom vyjednávať za celú úniu. Maratón rozhovorov medzi EÚ a Spojenými štátmi odštartuje dnes pred 19. hodinou v Bruseli americká ministerka zahraničných vecí Condoleeza Riceová, vysoký predstaviteľ EÚ Javier Solana a eurokomisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Brusel sa rozhodol do tohto procesu vstúpiť po tom, ako Česká republika podpísala s Washingtonom dvojstranné memorandum o porozumení, ktoré má viesť k bezvízovému režimu. EÚ však Čechom vyčítala, že v záujme urýchlenia celého procesu konajú „sólo“ a robia príliš veľké ústupky Američanom. Aj preto sa v stredu veľvyslanci členských krajín v Bruseli dohodli na spoločnom postupe, ako má každá krajina s Washingtonom rokovať. „Na zasadnutí stálych predstaviteľov krajín EÚ bola dosiahnutá dohoda ohľadom právneho rámca, ktorý by mali členské krajiny rešpektovať v rozhovoroch o bezvízovom styku s USA,“ povedala pre HN Zuzana Dutková, hovorkyňa stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli.

Správu budeme aktualizovať.


menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:07