StoryEditor

Ruské obchody sú plné tovaru

24.11.2008, 23:00

Môžete sa podeliť o váš recept na úspech?
Pre úspech treba vždy niečo urobiť. Dôležitá je vlastná iniciatíva. Treba si stanoviť nielen krátkodobé ciele, ale aj dlhodobé. Ja napríklad viem presne, čo budem robiť o tri roky, keď sa vrátim naspäť na Slovensko. Úspech, to je v prvom rade chcenie a v druhom rade pre tie ciele treba niečo urobiť. Ak sa treba vzdelávať, človek by sa mal vzdelávať, ak treba zmeniť pôsobisko, človek by ho mal zmeniť.
Úspech riadiaceho pracovníka spočíva tiež v jeho schopnosti počúvať všetkých okolo seba a učiť sa od nich.

S autami pracujete prakticky celý svoj život. Za akého motoristu sa pokladáte?
Mám k autám veľmi blízko, ale čo sa týka áut, musím povedať, že som skôr konzumný typ automobilistu. Nie som ten typ, ktorý sa dopodrobna zaoberá technikou automobilu.

Z elektrotechnika ste sa stali personalistom. Nie je to podľa vás nezvyčajné?
Áno, ale keď to dnes porovnám, tak byť technikom v personálnej oblasti je nesmierna výhoda, pretože nerozmýšľam zložito. Rozmýšľam technicky. Moje celoživotné myslenie je technické, to znamená, že všetko, čo je logické, je správne.

Žijete v Kaluge, o ktorej sa hovorí, že je to ruský Detroit. Prečo?
Kaluga je 180 kilometrov južne od Moskvy, je to približne 400-tisícové mesto. Z Kalugy sa stáva automobilové centrum Ruska. Je tu Volkswagen, Volvo a onedlho sem príde Peugeot. O trh práce sa tu v budúcnosti budeme musieť poriadne pobiť. Žiť sa dá slušne aj mimo Moskvy, keď idete do obchodu, dostanete všetko, na čo si len zmyslíte. Obchody sú plné tovaru a povedal by som, že je tu viac zahraničného tovaru ako u nás, na Slovensku. Niekedy tu možno chýba trochu poriadok v nakupovaní. Nenájdete veci v jednom obchode, ale musíte obehať aspoň tri.

Máte skúsenosti s manažovaním ľudí rôznych národností. Musíte ku každému národu pristupovať individuálne?
Určite. Ľudia sa líšia nielen jazykmi a mentalitou, ale líšia sa aj pohľadom na veci ako také.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:50