Talianske Toskánsko bodovalo vo svete vďaka svojej čokoláde. Luxusná pochúťka z tejto oblasti sa totiž stala nalepšou čokoládou zemegule. Zlaté kakaové zrno získala čokoláda Toscano Black 63% od firmy Amedei v Pise. A to za to, že je najlepšia "od kakaového zrna až po hotovú tabuľku". Cenu udeľuje každý rok Academy of Chocolate so sídlom v Londýne.
Spoločnosť Amadei získala ceny už v rokoch 2005 a 2006. Tento roka dostala od akadémie zlaté medaily za tri výrobky. Medzi nimi je aj nadrahšia značka Porcelana z bielej čokolády, ktorá pôsobí skutočne porcelánovo. Tabuľka tejto pochúťky s hmotnosťou 450 gramov stojí 90 dolárov (v prepočte vyše dve tisíc korún). Ďalšiu zlatú medailu získala tmavá čokoláda Chuao. Ďalšou ocenenou je mliečna čokoláda s orieškami.
Firma Amedei však triumfovala aj na druhých miestach. Strieborné medaily jej udelili za štyri ďalšie výrobky. Čokoládu od firmy Amedei dostanete vo štvor až päťhviezdičkových hoteloch a reštauráciách a v obchodoch s luxusným tovarom v Európe a v Amerike.
Firmu Amedei založila majsterka vo svojom obore Cecilia Tessieriová a jej brat Alessio v roku 1990. Ročne sa v nej vyrobí len 20-tisíc čokolád. Taliansko sa pýši širokou ponukou čokoládových špecialít, ktoré sú vyrobené výhradne z kakaového masla. Vraví sa, že talianske tradičné čokolády sú oveľa viac prírodnejšie ako čokolády vyrobené v iných krajinách. Academy of Chocolate založili v Londýne v roku 2005. Táto "čokoládová akadémia" presadzuje, aby sa ľudia na svete dozvedeli o tých najlepších čokoládach. Zároveň sa usiluje o zlepšenie jej kvality.
Tabuľková čokoláda, tak ako ju poznáme dnes sa dostala na náš stôl až v 19. storočí. V roku 1828 vyrobil Holanďan Conraad Van Houten prvý lis, ktorým oddeľoval od kakaa jeho tučnú časť - kakaové maslo. Prvá vyrobená čokoláda bola hrudkovitá a horká. V roku 1875 však Švajčiar Daniel Peter, inšpirovaný továrňou Henriho Nestlé, výrobcom kondenzovaného mlieka, skúsil zmiešať toto mlieko s kakaom a s cukrom. Tak vznikla mliečna čokoláda. Cestu k dnešnej podobe tejto pochúťky otvoril vynález Švajčiara Rodolpheho Lindta. Jeho konšovací stroj dokázala premiešať čokoládu tak jemne, že sa rozplývala na jazyku.
StoryEditor