StoryEditor

Montáž počítačov z ČR do Maďarska

14.10.2008, 00:00

Taiwanská elektrotechnická spoločnosť Foxconn plánuje presunúť montážny závod počítačov Acer z Českej republiky do Maďarska. V závere septembra informoval o tom maďarský hospodársky denník Vilaggazdasag. Česká ekonomika, ktorú ťahajú nahor najmä vývozné aktivity, by týmto krokom utrpela.
Konanie Foxconnu, druhého najväčšieho vývozcu z ČR, by podľa maďarského denníka znamenalo, že ČR sa premenila z nízkonákladovej základne pre medzinárodné spoločnosti na finančne náročnejšiu lokalitu, z ktorej firmy odchádzajú do krajín s nižšími nákladmi.
Denník Vilaggazdasag citoval Csabu Egriho, šéfa Acer pre Maďarsko, ktorý uviedol, že montážny závod počítačov Acer sa ponúkne na predaj na európskom trhu a výroba sa presunie do maďarského Székesfehérváru nachádzajúceho sa 60 km od Budapešti. Nie je jasné, koľkých zamestnancov sa tento krok dotkne ani akú časť zisku Foxconnu česká prevádzka vyprodukovala.
Foxconn je tretia najväčšia firma v ČR s minuloročným obratom v hodnote 89,5 miliardy CZK, ktorá zamestnáva vo svojich pobočkách v ČR tritisíc zamestnancov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:24