StoryEditor

Štedrý sponzor pre britských labouristov

28.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Britská vládna labouristická strana na čele s premiérom Gordonom Brownom čelí ďalšiemu škandálu. Ide o tajný sponzorský dar, ktorý strane poslal realitný magnát David Abrahams. Podľa britských zákonov, ak niekto posiela sponzorský dar politickej strane cez iné osoby, musí informovať o zdroji peňazí, čo sa v tomto prípade nestalo. Abrahams daroval strane viac ako 600-tisíc libier (vyše 27,5 milióna korún). Premiér Brown tak včera v parlamente musel vysvetľovať, či o tajnom dare vedel.
Záhadní sprostredkovatelia
Neistoty však panujú aj v súvislosti so štyrmi sprostredkovateľmi, cez ktorých Abrahams peniaze poslal. Známe je zatiaľ len jedno meno z týchto darcov -- Janet Dunnová. Tá však fakt, že by labouristom poslala nejaké peniaze, rozhorčene odmietla s tým, že je volička konzervatívcov. Identita ďalších troch sprostredkovateľov zostáva neznáma.
Premiér a líder strany Brown už sponzorský dar odsúdil ako nezákonný a sľúbil, že ho strana vráti. Napriek tomu sa očakáva, že od neho poslanci konzervatívnej strany, podľa ktorých je aféra čoraz nejasnejšia, budú chcieť ďalšie vysvetlenia.
Milionár Abrahams povedal, že o nezákonnosti svojho daru nevedel. "Keby som to bol vedel, takmer určite by som týmto spôsobom peniaze strane nedaroval," obhajoval sa Abrahams. Takisto tvrdil, že nevie, koľko ľudí v strane o jeho dare vedelo.
Aféra však už postihla niekoľko vysoko postavených labouristov. V pondelok zo svojej funkcie rezignoval generálny tajomník strany Peter Watt. Brownova zástupkyňa Harriet Harmanová oznámila, že vráti päťtisíc libier, ktoré dostala na svoju volebnú kampaň. Labouristi začali aj interné vyšetrovanie celej záležitosti.
Aféra za aférou
Aféra je ďalšou zo série škandálov, ktorá v posledných týždňoch zasiahla labouristov. Pred týždňom sa minister financií Alistair Darling musel v televízii ospravedlniť verejnosti za to, že colná a zberná služba stratila dva disky s osobnými a bankovými údajmi viac ako siedmich miliónov rodín s deťmi. Labouristi sa tiež stále nedostali z krízy vyvolanej problémami britskej hypotekárnej banky Northern Rock, ktorá bude stáť daňových poplatníkov zrejme miliardy libier.
Podľa pozorovateľov Gordon Brown po výbornom nástupe do funkcie predsedu strany i premiéra, keď v prieskumoch vysoko predbehol opozičných konzervatívcov, v posledných týždňoch stráca. Už pred poslednými aférami sa 43 percent opýtaných domnievalo, že vládne zle, zatiaľ čo 33 percent mu dávalo dôveru.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:11