StoryEditor

Rakúšania majú strach z rozšírenia Schengenu

17.12.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Naši západní susedia majú obavy z toho, čo sa stane po piatkovom rozšírení schengenského priestoru o nové členské krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska. Rakúsky minister vnútra Günther Platter ich však upokojuje. Odmieta obavy, že po rozšírení Schengenu sa Rakúskom preženie vlna kriminality. "Rakúsko zostane aj naďalej jednou z najbezpečnejších krajín sveta," povedal minister. Odvolal sa na rôzne opatrenia, ktoré krajina prijala pre zamedzenie prípadných negatívnych dopadov.
Rozšírením priestoru padnú hranice medzi starými a novými členskými krajinami. Obava z nárastu kriminality je v Rakúsku veľmi rozšírená. Dokazuje to aj najnovší prieskum verejnej mienky, podľa ktorého sa boja tri štvrtiny Rakúšanov. Asi polovica populácie rozšírenie úplne odmieta.
Podľa Plattera sa na vnútorných hraniciach priestoru vybudujú nové bezpečnostné zariadenia na najvyššej technickej úrovni, ktoré majú zabrániť prenikaniu kriminálnych živlov. Okrem toho posilnia kontroly vo veľkých mestách a na tranzitných trasách.
Minister pripomenul, že rozšírenie prináša aj zavedenie spoločného informačného a pátracieho systému, ktorý už zaznamenal mnoho pozitívnych výsledkov. Vďaka nemu zadržali mnoho hľadaných osôb na území Rakúska a jeho susedných štátov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:39