StoryEditor

Clintonovú opúšťajú černosi a Hispánci

04.03.2008, 23:00
Autor:
mokmok

Aj napriek tomu, že Texasania už v primárkach mohli voliť od 19. februára, volebné miestnosti v najväčšom štáte USA od rána zapĺňali voliči. Niet sa čo čudovať, veď išlo o veľa. Najmä v demokratickom tábore, kde rozdiel medzi bývalou prvou dámou Hillary Clintonovou a jej rivalom Barackom Obamom je veľmi tesný. V tomto súboji Clintonová zatiaľ prehráva, aj preto potrebuje výhru v Texase ako soľ. V opačnom prípade by sa jej Obama mohol príliš vzdialiť a s tým aj jej sny o prvej prezidentke USA.
V republikánskom tábore sa situácia zdá oveľa jednoznačnejšia. Kandidátovi Johnovi McCainovi chýba už len "kúsok" k tomu, aby získal potrebný počet hlasov delegátov na nomináciu na prezidenta USA. Práve v najväčšom americkom štáte Texas by to mohol dosiahnuť (výsledky budú známe až dnes ráno nášho času, pozn. red.)
Juhoamerický Texas patri k tradičným baštám republikánov, ale jeho "najzelenšie mesto", ako sa Austinu hovorí, sa medzi voličmi pýši svojou netradičnou podporou demokratov. "Austin je iný. My tu volíme demokratov. Som veľmi zvedavá, ako to dopadne, ale teším sa. Dúfam, že to bude Clintonová," hovorí s nadšením Lori Conley, ktorá pracuje v knižnici miestnej univerzity a ktorú som zastihla medzi prvými voličmi vo volebnej miestnosti v Austine.
V pondelok večer svoju demokratickú pečiatku mestu dala aj samotná kandidátka z tohto tábora Hillary Clintonová. Na poslednú chvíľu do "demokratického ostrova" Texasu v predvečer volieb vo veľkom štýle zavítala aj samotná bojovníčka o kreslo v Bielom dome.

Stretnutie bez farieb
Už dve hodiny pred príchodom newyorskej senátorky sa športová hala v Austine pomerne rýchlo zaplnila jej fanúšikmi, dobrovoľníkmi z jej tímu či médiami. Hrala hudba, ľudia si podávali banery s oslavnými heslami o budúcej "madam prezidentke". Aj tých pasívnejších do varu kampane chtiac-nechtiac zapojili akési roztlieskavačky, rozdávali sa tričká, kričali heslá na pódiu až do príchodu samotnej hviezdy večera. Najvernejší mali oblečené tričká s nápisom svojej favoritky -- na pozornosť médií priamo čakali. "Má skúsenosť, v Bielom dome už bola a nerozpráva ako Obama, ale má aj konkrétne predstavy," myslí si dôchodca Jimm.
Napriek na prvý pohľad nadšenej a slávnostnej atmosfére tohto asi dvojtisícového zhromaždenia tu niečo chýba. K tradičnému koloritu stretnutia jej voličov chýbali najmä menšiny. V dave vidieť len veľmi málo hispáncov, černochov bolo možné spočítať na jednej ruke. "Je to predsa len zápas rás," povedal nahlas to, čo si niektorí len myslia, brazílsky kolega Ferrnando.

Sklamanie hispáncov -- španielčina sa nekonala
Asi o ôsmej hodine večer v sprievode svoje dcéry Chelsey a niekoľkých senátorov sa ľudia dočkali aj ich vlastnej "madam prezidentky". Bývala prvá dáma USA sa v hnedom kostýme na nie príliš veľkom pódiu strácala. A napriek naozaj bezchybnej starostlivosti maskérov sa im nepodarilo dokonale zakryť stopy únavy na tvári kandidátky. To však Hillary dokázala zastrieť energickým, asi hodinovým prejavom. Nizšia závislosť od ropy a nižšie ceny za tekuté zlato, dostupnosť zdravotného poistenia pre všetkých bez ohľadu na sociálne postavenie a odchod vojakov z Iraku. Odkaz Hillary voličom bol jasný: dosť bolo Busha, prichádzam ja, ktorá vaše problémy vyrieši.
Napriek očakávaniam a na sklamanie prítomných z radov hispánskych voličov sa však k jej tradičnej skupine voličov nepokúsila prehovoriť po španielsky. "Aby som bola úprimná, čakala som, kedy sa na nás obráti v španielčine. Ale asi nás nebolo dosť," usmieva sa trochu sklamane Amanda, ktorá však aj tak Hillary, ako sama hovorí, bude voliť.

Hillary alebo nikto
Trini Fabienová práve hlasovala za Hillary Clintonovú. Celá jej rodina volí Clintonovcov. Pozdávajú sa jej najmä plány na reformu zdravotníctva. Podľa nej Clintonová naozaj vie, čo robí a na rozdiel od Obamu, nerobí len šou. A čo ak jej favoritka nevyhrá konečnú nomináciu strany? "Obamu voliť nebudem. V tomto prípade budem v novembri hlasovať za republikána McCaina," prezrádza Fabienová.
Je to prekvapujúce, a napriek tomu, že ani odborná verejnosť nedávala otázke rasy veľkú dôležitosť, čoraz viac voličov priznáva, že tato téma do volebného boja určite vstúpila. "Je to tak. Ja černocha voliť nebudem. Moji čierni kolegovia v práci hovoria, že im niečo dlhujeme a takto dlh voči nim konečne splatíme, to ma hnevá," vysvetľuje mi Trini. Do debaty vstúpi jej priateľka Yvone Reynová. "Mne sa zasa nepáči jeho manželka ako prvá dáma. Snaží sa byť ako Kennedyová, ale nemá na to," vysvetľuje svoju antipatiu k Obamovi Yvone.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:59