StoryEditor

S krutou zimou v Číne zápasí už aj armáda

30.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Proti následkom snehovej smršte, ktorá v posledných dňoch ochromila južnú a strednú časť Číny, nasadila čínska vláda armádu. Vojaci majú pomôcť miliónom ľudí, ktorí uviazli v dopravnom kopalse, zapríčinenom intenzívnymi snehovými búrkami. Tie obmedzili dodávky energie a bránia doprave potrebnej pomoci pre postihnuté regióny. Snehová kalamita by podľa predpovedí mala trvať najmenej ďalšie tri dni.
Približne 460-tisíc vojakov Čínskej ľudovej armády nasadili v najviac postihnutých oblastiach, ktoré postihli najhoršie snehové búrky za posledných 50 rokov. Niektorí tento boj so snehom označili za "totálnu vojnu".
Katastrofa postihla asi 78 miliónov ľudí. "Situácia je ťažká pre každého. Všetky vládne zložky pracujú na obnovení dodávok elektrickej energie," povedal premiér Wen Ťia-pao. V rámci snahy o stmelenie národa v boji proti prírodnej pohrome vyhlásil premiér aj prvých mučeníkov. Stali sa nimi traja elektrikári, ktorých zabil výboj elektrického prúdu pri oprave vedenia poškodeného snehom a ľadom. Wen zaspieval modlitbu na ich pohrebe v prítomnosti ich rodín.
V niektorých oblastiach, naopak, nie je množstvo snehu príliš veľké. Miestne vlády, podniky a obyvatelia však nemajú vybavenie ani skúsenosti, ako si so snehovou záplavou poradiť. Situáciu komplikuje aj nedostatok posypových solí, ktoré výrobcovia zo severnej časti Číny nie sú schopní dopraviť do postihnutých oblastí.
Snehová kalamita postihla krajinu len niekoľko dní pred oslavou čínskeho Nového roka 7. februára. Kvôli nemu chceli mnohí cestovať k svojim rodinám, čo prírodný živel výrazne skomplikoval. Čínske železnice odhadovali, že kvôli sviatkom bude cestovať viac ako 170 miliónov ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 11:15