StoryEditor

Útok na sektárov. Polícia vyčistila ranč

Situácia na texaskom ranči Eldorado, kde proti členom fundamentalistickej sekty zasiahla polícia, je zo dňa na deň dramatickejšia. Polícia obsadila ranč a do včerajšieho dňa odtiaľ odviedli už štyri stovky detí, ďalších vyše 130 žien odišlo dobrovoľne.

Polícia sektárov podozrieva zo sexuálneho zneužívania detí. Medzi členmi Fundamentalistickej cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní, ktorí vyznávajú mnohoženstvo, sa to už v minulosti stávalo. Texaská polícia preto odvčera doslova prečesáva ranč a hľadá nové dôkazy. Zhabala počítače a rôzne nosiče, ktoré by pomohli usvedčiť lídrov sekty zo zločinov. "Spracúvame nové dôkazy a očakávame, že to ešte chvíľu potrvá. Väčšina obyvateľov ranča s nami spolupracovala. V niektorých prípadoch to šlo ťažšie, museli sme vyvinúť viac diplomacie. Pretože ranč je veľmi rozsiahly, stále nevieme, koľko členov ho obývalo," povedal pre HN o najnovšom vývoji situácie hovorca texaskej polície Tom Winger.

Záhadný ranč Eldorado
Policajti prvýkrát zasiahli na ranči Eldorado ešte minulý týždeň. Vtedy im zavolala šestnásťročná dievčina zo sekty. Tvrdila, že ju asi 50-ročný muž pohlavne zneužíva. S mužom ju vraj zosobášili proti jej vôli a teraz je tehotná.
Ešte vtedy policajti najskôr odviedli 52 dievčat vo veku od 6 mesiacov do 18 rokov. Polícia sektárov vyšetruje zo sexuálneho zneužívania detí a z toho, že týchto maloletých nútili do manželstva.
Ženy a deti dočasne umiestnili v neďalekom meste San Angelo. V obrovskej budove ranča zostal ešte neznámy počet mužov, ktorí nesmú opustiť objekt.
Američanom sa v súvislosti s týmto incidentom vrátili spomienky na udalosť z roku 1993, keď pri podobnom zásahu polície v texaskom meste Waco proti sektárom prišlo o život asi 80 ľudí.
Túto fundamentalistickú sektu založil už odsúdený Warren Jeffs. Sekta sa odštiepila od mormónskej cirkvi v roku 1890, keď sa mormóni pod tlakom úradov vzdali mnohoženstva. Odvtedy je v konflikte s americkými zákonmi, ktoré polygamiu zakazujú.

Sekty idú aj k nám
Incidenty medzi sektami a úradmi, ktoré sa neraz končili smrťou, sú v USA pomerné časté. Na Slovensko sa zatiaľ podľa našich informácií konkrétne táto skupina nedostala. Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní (mormóni, pozn. red), ktorá má u nás 130 členov, sa od fundamentalistov dištancuje. Podľa jej slovenského zástupcu Viliama Baťku ju s fundamentalistickou sektou okrem podobného názvu nič nespája. "Naša cirkev s nimi vôbec nie je spojená. Nesúhlasia s našimi princípmi a určite ich nemožno nazvať mormónmi," povedal pre HN.
Pôsobenie takejto sekty u nás zatiaľ nezaznamenal. "Dokonca, ak by naši členovia zistili zneužívanie detí, je našou povinnosťou ohlásiť to na polícii," dodal Baťka. Podľa neho je polygamia medzi mormónmi zakázaná.
Napriek zdanlivo bezpečnej situácií na Slovensku aj my sa už musíme mať viac na pozore, pretože aktivity siekt u nás sú o mnoho sofistikovanejšie. "Nebezpečné skupiny pôsobia u nás prostredníctvom rôznych foriem. Prezentujú sa v médiách, ponúkajú rôzne komunikačné, manažérske semináre, jazykové, liečiteľské kurzy. Často sa pôsobiskom takýchto organizácií stávajú školy a kultúrne zariadenia," povedal pre HN Miroslav Lojda z Ústavu pre vzťahy štátu a cirkvi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:34