StoryEditor

Dva štáty, jeden Jeruzalem

26.07.2007, 00:00
Veľká časť izraelskej spoločnosti prijala princíp "dvoch štátov pre dva národy". Teraz je šanca, že k tomuto princípu sa pripojí aj zásada dvoch hlavných miest - a oboch v Jeruzaleme.

Túto možnosť obsahujú návrhy izraelského premiéra Ehuda Olmerta, ktoré sa vraj v najbližších dňoch chystá predložiť palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi. Okrem iného Olmert navrhuje, aby sa pásmo Gazy spojilo s Predjordánskom tunelom, ktorý by Palestínčanom zabezpečil slobodu pohybu. Izrael by ustúpil z časti východného Jeruzalema a tým by umožnil, aby ho Palestínčania vyhlásili za svoje hlavné mesto.
V rokoch 1948 až 1967 už Jeruzalem rozdelený bol - vtedy však obe časti oddeľoval nepriechodný múr. Teraz by aj po administratívnom rozdelení mesto zostalo zjednotené a bol by v ňom zaistený slobodný pohyb. Keby sa našlo mierové riešenie a boli by to dva spriatelené štáty, situácia by mohla byť napríklad ako medzi Rímom a Vatikánom. Predpokladá sa, že Olmertove návrhy by v izraelskom parlamente schválili najmenej dve tretiny poslancov vládnych strán, ľavicovej opozície i arabských zákonodarcov.
Gestá zmierenia tlmočil včera aj izraelský prezident Šimon Peres ministrom zahraničných vecí Egypta a Jordánska Ahmadovi Abúlovi Ghajtovi a Abdalláhovi Chatíbovi. Obaja prišli do Jeruzalema prvýkrát spolu ako vyslanci Ligy arabských štátov, aby predložili Izraelčanom arabský mierový plán schválený pred vyše mesiacom v saudskoarabskom Rijáde. Arabská liga navrhuje Izraelu mier a normalizáciu so všetkými štátmi v oblasti výmenou za izraelský ústup za hranice z roku 1967 a "spravodlivé a vzájomne dohodnuté riešenie problému palestínskych utečencov".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:08