StoryEditor

Veríme, že EÚ nás podporí

18.11.2007, 23:00

Čo môžu tieto voľby priniesť ľuďom v Kosove?
Dúfam, že by mohli priniesť prosperitu a vyriešiť viacero otázok, ktoré sú veľkým problémom, napríklad väčšiu bezpečnosť alebo riešenie vysokej nezamestnanosti. Veľmi potrebné je to, aby voľby posilnili legitimitu inštitúcií a vyčistili inštitúcie od korupcie.

Politické strany však nemali špecifické programy, čím by sa od seba odlišovali. Ako si teda mohli ľudia vyberať?
Je veľa faktorov, ktorými sa mohli riadiť. Musím však povedať, že bolo náročné v týchto voľbách vytvoriť pre strany vôbec nejaký program. Mali na to len 21 dní a takisto prebiehali súčasne parlamentné i miestne voľby a tiež voľba primátorov. No v našej oblasti ľudia vnímajú veľa iných faktorov, ako je volebný program, môže to byť vplyv histórie, vzťahu k niektorej zo strán, pocity, geografická poloha či líder strany.

Čo hovoríte na bojkot volieb zo strany Srbov, ku ktorému ich vyzval Belehrad?
Je to škoda pre Srbov samých. Avšak mnoho srbských politikov v Belehrade nesúhlasilo s týmto bojkotom. Belehrad však nechce vyzerať vo svete ako porazený. Srbské strany kandidovali vo voľbách, v parlamente majú zaručených desať kresiel, môžu však získať viac. Je dobré, aby mali Srbi zastúpenie v inštitúciách.

Prečo je pre Kosovo nezávislosť taká dôležitá?
Jednoducho chceme, aby sa táto otázka konečne vyriešila. Ľudia musia mať pocit bezpečia, musia mať pocit, že sú obyvatelia svojho štátu, nevedia sa identifikovať so Srbskom.

Nie je tam nejaká iná možnosť na vyriešenie štatútu Kosova?
Keď chceme byť realistickí, skutočne nie. Kvôli niekdajšiemu násiliu medzi entitami. Myslím si, že žiadna alternatíva k nezávislosti neexistuje.

Nájde Kosovo podporu vo svete, ak vyhlási jednostranne nezávislosť?
Som o tom presvedčený. Určite nemôžem čakať podporu od Rusov či Srbov. Verím však, že Spojené štáty alebo Európska únia, aj keď možno nie všetky štáty, nám podporu vyjadria.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 21:17