StoryEditor

Rok, keď ľudia nazreli do prvých sekúnd vzniku sveta

18.12.2008, 23:00
Autor:
mbmb

Objaviť tajomnú "božiu časticu", zistiť, či sú okolo nás ďalšie dimenzie, ktoré nevidíme a odhaliť tajomstvo samotného vzniku vesmíru. Práve s týmto cieľom postavili vedci najväčší a najkomplikovanejší prístroj všetkých čias -- veľký hadrónový urýchľovač. Pri príprave projektu neďaleko Ženevy sa nestratili ani slovenskí vedci a podnikatelia. "Na experimentoch sa podieľajú aj slovenské pracoviská a slovenskí odborníci, budovali sme časti zariadení a u nás sa bude analyzovať aj časť údajov z urýchľovača," povedal pre HN Štefan Olejník z Fyzikálneho ústavu akadémie vied.
Na projekte, ktorý stál viac ako 110 miliárd korún, sa naši odborníci podieľali výraznou mierou prakticky od jeho začiatku. Viaceré naše firmy dokonca vyrábali pre urýchľovač súčiastky. Medzi dve najúspešnejšie slovenské firmy patria v tomto smere SES Tlmače, ktoré dodali do Švajčiarska kryostaty v hodnote 150 miliónov korún. Priamo v Ženeve riadia vedecký megaprojekt aj viacerí Slováci. Náš fyzik Peter Chochula dokonca zodpovedá za celý kontrolný systém experimentu ALICE pre veľký hadrónový urýchľovač.
Iba deväť dní po spustení urýchľovača sa však zariadenie pokazilo a vedci ho museli odstaviť. V dôsledku komplikovanosti prístroja bude urýchľovač opäť spustený až v lete budúceho roka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:02