StoryEditor

Obama má stále veľké šance

06.02.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

V tábore amerických demokratov sa po volebnom "superutorku" schyľuje k veľkej dráme. Po veľkom volebnom dni majú totiž obaja hlavní kandidáti -- Hillary Clintonová aj Barack Obama -- stále rovnaké šance vyhrať vstupenku do záverečného boja o prezidentské kreslo v novembri tohto roka. Aj napriek tomu, že Clintonovej sa podarilo zvíťaziť v dvoch kľúčových štátoch -- Kalifornii a New Yorku.

Súboj medzi pohlavím a rasou
Utorňajšie hlasovanie ukázalo, že demokrati sa najviac delia podľa pohlavia a rasy. Musia totiž riešiť otázku, či podporia muža -- černocha alebo ženu -- belošku. Napríklad v štáte Georgia Obama dostal hlasy 88 percent všetkých černošských voličov. Ženy, najmä belošky, podporujú Clintonovú. Naopak, muži -- belosi sa po odstúpení kandidáta Johna Edwardsa z boja prikláňajú skôr k Obamovi. Rovnako tak väčšina hispáncov podporuje Clintonovú. "Myslím si, že Obama aj Clintonová to prezentujú tak, že o rase a pohlaví to nie je. Základná Obamova téza je o zásadnej zmene celého politického štýlu," povedal pre HN analytik Pavel Přikryl. Aj keď sú ich šance momentálne vyrovnané, podľa neho má lepšie "našliapnuté" k víťazstvu Obama. "Buduje to, čo Amerika už dávno nezažila. Takú tú ideu zjednotenia národa, čo je pre neho výhoda, pretože ho volia aj niektorí republikáni a nezávislí," uviedol Přikryl.

Výhody a nevýhody
Mnohí analytici sa zhodujú, že Amerika je už pripravená mať prvého černošského prezidenta. "Keď odhliadneme od určitých extrémov, tak rasa už nie je taký problém. Isté mínus by to mohlo byť pre Obamu vo finálnom súboji vzhľadom na konzervatívnych voličov. Ale myslím si, že o tom to napokon nebude," vysvetlil Přikryl. Obaja kandidáti sa už začali pripravovať na pokračovanie súboja. Obama spustil kampaň v štátoch, kde sa bude hlasovať už na budúci týždeň. Clintonová chystá veľkú ofenzívu vo veľkých štátoch Ohio, Texas a Pensylvánia, kde budú primárky v marci a v apríli.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:13