StoryEditor

Piráti pritvrdili. Za ropný supertanker žiadajú milióny

20.11.2008, 23:00

Piráti z Adenského prieplavu prudko zvyšujú sumy, za ktoré sú ochotní prepustiť unesené lode. Za saudskoarabský supertanker, ktorý uniesli cez víkend, žiadajú rekordné výkupné 25 miliónov dolárov, teda vyše 600 miliónov korún. Za všetky lode, ktoré somálski piráti uniesli v tomto roku, pritom dostali spolu výkupné v hodnote 30 miliónov dolárov. Piráti sa supertankeru Sirius Star s dvoma miliónmi barelmi ropy na palube zmocnili v sobotu. Ide o vôbec najväčšiu loď, akú kedy piráti v histórii uniesli. Tanker teraz kotví vo vodách malého prístavu Harardere asi 300 kilometrov severne od somálskej metropoly Mogadišo.
Po Severoatlantickej aliancii a Európskej únii prisľúbilo včera väčšiu razanciu v boji proti somálskym pirátom aj Rusko. Podľa admirála Vladimira Vysockého vyšle Rusko do Adenského prieplavu zatiaľ nespresnené množstvo bojových lodí. Už teraz hliadkuje pri brehoch Somálska ruská fregata Neustrashimy, ktorá tento rok prekazila už dva pirátske útoky. Zvyšujúca sa vojenská prítomnosť v somálskych vodách však pirátov nijako neodrádza a počet ich útokov, naopak, stále narastá.
Počet lodí, ktoré uniesli piráti v oblasti Adenského zálivu a Indického oceánu, sa už tento rok približuje k stovke. V ich rukách je stále 17 lodí a ako rukojemníkov stále zadržiavajú približne 250 členov posádok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:17