StoryEditor

Slovenské hviezdy vyhodili z lietadla

Takmer 130 vplyvných Slovákov nebude na nedávnu dovolenku v Brazílii spomínať v najlepšom. Namiesto spokojného návratu domov ich čakal stres a zlé zaobchádzanie od posádky nemeckého lietadla.

Skupinu slovenských umelcov a podnikateľov, medzi nimi aj speváka Petra Cmorika či herca Štefana Skrúcaného, totiž vyhodili z lietadla, ktoré smerovalo z brazílskeho Salvadoru do Frankfurtu. Podľa slovenských turistov ich vykázali len preto, že sa im nepozdával podozrivý zápach na palube. Letecká spoločnosť však tvrdí, že 50 Slovákov bolo opitých a v lietadle robili výtržnosti. "Pilot z bezpečnostných dôvodov požiadal celú skupinu 128 Slovákov, aby vystúpili. Riziko bolo totiž príliš veľké a nikto nevedel, čo sa môže stať počas takého dlhého letu," povedal pre HN Mathias Brandes, hovorca cestovnej kancelárie Thomas Cook, ktorej spoločnosť Condor patrí. Dnes by už všetci Slováci mali byť doma.

Vykázaní pasažieri
Slováci mali do Frankfurtu odletieť už v stredu. "Odleteli sme v plánovaný deň, v plánovanú hodinu, ale asi po hodine letu nám povedali, že sú problémy s klimatizáciou. Vrátili sme sa preto späť na letisko do Salvatoru," povedal pre HN Skrúcaný. Mnohí cestujúci cítili na palube zápach, preto sa kapitán rozhodol vrátiť späť. Nemecká spoločnosť Condor zabezpečila pre cestujúcich ubytovanie a letieť mali na druhý deň. "Až na letisku sme sa dozvedeli, že poletíme tým istým lietadlom. Pilot mal pohovor s cestujúcimi, povedal, že celý deň lietadlo prezerali a nenašli konkrétnu chybu," dodal Skrúcaný.
Po nastúpení do lietadla a naštartovaní motorov sa však podľa Skrúcaného scenár so zápachom opakoval. "Znovu tam bol ten istý zápach, na čo niektorí ľudia trochu spanikárili. Kapitán potom nariadil, aby všetci Slováci opustili palubu lietadla. Bez akéhokoľvek zdôvodnenia a s vyhrážkami, že ak nevystúpime, vyvedie nás z lietadla brazílska polícia," uviedol populárny slovenský herec.
Z paluby odišli takmer všetci, na palube zostali len traja naši ľudia. Podľa informácií Skrúcaného bolo zápach v lietadle cítiť celú cestu a šiestim pasažierom museli dokonca poskytnúť lekársku pomoc.

Bol na vine alkohol?
Podľa tvrdenia spoločnosti bola časť slovenských pasažierov očividne pripitá a robila na palube výtržnosti. "Hoci nie všetci Slováci boli pod vplyvom alkoholu, nebol čas na zisťovanie, kto je pripitý a kto nie. Keďže Slováci túto výzvu okamžite neuposlúchli, tak pilot privolal políciu," uviedol hovorca Brandes.
Takéto obvinenia však Slováci odmietajú. "Hovoril som s Petrom, ten žiaden alkohol nespomínal," povedal pre HN Cmorikov manažér Jozef Šebo. To isté tvrdí aj Skrúcaný. "Hlavným problémom rozhodne nebol alkohol, hoci si možno niektorí dali jeden pohárik, aby si dodali odvahy pred letom," pripúšťa Skrúcaný. Čo sa mu však zdalo veľmi hlúpe, bol fakt, že po vyhodení Slovákov začali nemeckí cestujúci tlieskať. Spoločnosť Condor potom zabezpečila ubytovanie aj cestu späť pre 79 cestujúcich, ktorí po skupinkách cestovali domov. "Slovákov, ktorí boli pripití, označili za neprispôsobivých cestujúcich. Domov sa museli vrátiť po vlastnej linke," potvrdil Brandes. "Nikto zo spomínaných Slovákov nepožiadal o pomoc náš zastupiteľský úrad v Brazílii," uviedol pre HN šéf rezortu našej diplomacie Ján Škoda.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:48