StoryEditor

Izraelčania z obáv opúšťajú krajinu

20.03.2003, 23:00

Úrady vyzvali Izraelčanov na skompletizovanie plynových masiek a pripravenosť kedykoľvek ich použiť. Prvých 72 hodín od začiatku útoku sa považuje za kritických. Aj napriek tomu izraelské úrady konštatovali, že krajina je na vojnu dobre pripravená a že pravdepodobnosť irackého útoku na Izrael je veľmi malá. Priznal to aj premiér Ariel Šaron. Na mimoriadnom stredajšom zasadaní vlády vyhlásil: "Ak je jednopercentná šanca, že Izrael bude zasiahnutý, pripravenosť, dosiahnutá pripravenosť zodpovedá stopercentnému nebezpečenstvu."
Ľudia pritom neberú hrozbu na ľahkú váhu. Izraelská vláda dostala informácie o začínajúcom sa útoku zhruba s deväťdesiatminútovým predstihom. V prvý deň útoku neboli síce vyhlásené školské prázdniny, deti si mali zobrať so sebou plynové masky, ale veľa rodičov, hlavne v Tel Avive a okolí, neposlalo svoje deti do škôl. "Myslím si, že je lepšie, aby deti zostali pár dní doma. Nie je dobrý nápad posielať ich do školy, hoci je riziko malé. Nemá význam niečo riskovať," povedal Avner Levi, ktorý žije v severnom Tel Avive. "Sám musím ísť do práce, pre mňa je to deň ako každý iný."
Pred vypršaním ultimáta však zavládla v Izraeli nervozita. Ľudia si na poslednú chvíľu začali pripravovať nepriedušné plastové fólie na utesnenie izieb vo svojich bytoch, ktoré by mali v prípade útoku slúžiť ako provizórny kryt, robiť si zásoby vody a potravín na zhruba tri dni, rovnako ako zaistiť nevyhnutné vybavenie ako rádio či tašku s vecami pre prípad evakuácie. V nákupnom centre v Petach Tikva neďaleko Tel Avivu bolo v stredu dopoludnia plno ľudí. "Snažím sa na útok čo najlepšie pripraviť, nemôžem nikam odísť, pretože musím zostať v práci, preto chcem mať aspoň doma všetko pripravené, útok môže prísť kedykoľvek," povedal jeden z nakupujúcich. Na útok sa pripravujú aj nemocnice a iné zdravotnícke zariadenia. Izraelská televízia vysiela inštruktážnu reláciu, ako používať plynové masky a utesniť izby. Pretože mnoho prisťahovalcov neovláda hebrejčinu, vysiela sa v niekoľkých jazykoch. Minister obrany Mofaz oznámil, že Izrael povolal približne dvanásťtisíc rezervistov pre prípad útoku. Izraelské letectvo je v stave pohotovosti, v stredu odpoludnia sa k nemu pripojila aj izraelská polícia. V súvislosti s eskaláciou vyjadrili izraelské úrady obavy hlavne z možnosti častejších teroristických útokov. Mnoho ľudí sa však rozhodlo opustiť krajinu. Izraelské medzinárodné letisko v Tel Avive doslova praskalo už v utorok v noci vo švíkoch. Medzinárodné letecké spoločnosti začali postupne rušiť pravidelné linky do oblasti, už v utorok vyhlásili Britsh Airways, že vzhľadom na bezpečnostnú situáciu ruší od stredy do odvolania lety do oblasti Blízkeho východu. Nemecká letecká spoločnosť posunula lety pred vypršaním ultimáta. Izraelské letecké spoločnosti, naopak, posilňujú lety v súvislosti s narastajúcim počtom ľudí, ktorí sa rozhodli vycestovať. Jednou z hlavných destinácií je už tradične Cyprus. "Rozhodli sme sa odísť na pár dní na Cyprus, máme dve malé deti a nechceme, aby museli prežívať všetko, čo so sebou takáto situácia prináša. Aj keď si myslíme, že sa v Izraeli nič nebude diať, zostať v tomto okamihu v krajine, nie je príjemný zážitok, nevidíme dôvod, prečo by tým mali naše deti prejsť. Osobne máme skúsenosť už z prvej vojny v Perzskom zálive, ide o veľmi stresujúci zážitok," povedal Roni a Noa, manželia žijúci v Tel Avive. Krajinu opustilo tiež mnoho cudzincov. "Prišla som navštíviť svojho syna, ktorý sa sem prisťahoval pred doma rokmi a teraz žije v Haife. Musím sa však vrátiť do Vladivostoku, odkiaľ pochádzam, nemôžem riskovať, že neskôr nebude možnosť odísť z krajiny," vyhlásila Jelena, matka ruského imigranta. Lety by mali podľa informácií pokračovať iba ak Izrael zostane mimo konfliktu. Izrael sa neobjavil na listine amerických spojencov, ktorá bola uverejnená v utorok, no podľa informácií existuje ďalších pätnásť krajín spolupracujúcich so Spojenými štátmi, ale chcú zostať v anonymite. Odhaduje sa, že medzi týmito krajinami sú okrem Izraela aj niektoré arabské krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 23:58