StoryEditor

Z dovolenky v Egypte húfom utekajú turisti

30.01.2011, 18:13
Rabovanie a násilie už vtrhli aj dovolenkových rezortov. Slováci sa zo zájazdov odhlasujú.

Z vysnívanej dovolenky v Egypte sa pre turistov čoraz viac stáva nočná mora. Násilie, rabovanie a bitky demonštrantov s políciou a vojakmi sa včera dostali už aj do najobľúbenejších dovolenkových rezortov na pobreží Červeného mora – Hurghady a Šarm aš-Šajchu.

Protivládne demonštrácie, ktoré si vyžiadali už vyše stovky obetí, postavili do pozoru i Slovákov. „V Egypte sa oficiálne nachádza najmenej sto našich občanov, ale môže ich byť aj oveľa viac,“ povedal pre HN hovorca rezortu našej diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. Ministerstvo zahraničia odporúča našim ľuďom, aby cestovanie do Egypta zvážili.

Násilnosti v uliciach Káhiry, Alexandrie či Suezu tvrdo dopadli tiež na turistiku. Mnohé cestovné kancelárie sa v najbližších dňoch chystajú zrušiť odlety do Egypta. Dôvodom je najmä strach dovolenkárov. „U nás si to už desiatky turistov rozmysleli a odhlásili sa zo zájazdu,“ uviedol pre HN Jan Koláčný z českej cestovnej kancelárie Exim Tours. Práve s ňou cestujú každoročne do Egypta stovky Slovákov. Najbližší odlet, ktorý je naplánovaný na túto nedeľu, tak môže byť pre pokles záujmu ohrozený.

Podľa Koláčneho je v krajine momentálne tisícka českých a slovenských klientov. „Zatiaľ sa žiadny z nich nechcel predčasne vrátiť domov.“ Násilnosti na atraktivite krajiny, ktorú minulý rok navštívilo 15 miliónov turistov, určite nepridajú. Koláčný pripúšťa, že si zájazd do Egypta môžu rozmyslieť aj ďalší dovolenkári v budúcnosti.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2004-02-23 11:05:04 - Feat.: 0 - Title: iHNed: Tretina ukradnutých áut pochádza z leasingu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:29