StoryEditor

Čierne vdovy -- zbraň čečenských povstalcov

08.07.2003, 00:00
Čierne vdovy sú najnovšou zbraňou čečenských povstalcov.
Opásané výbušninami, pripravené zomrieť v mene pomsty, sú pomerne novým fenoménom v kaukazskom konflikte: matky, manželky alebo sestry povstalcov, ktorí zahynuli v boji proti ruskej armáde. Patrila k nim aj Zulechan Lichadžievová, dvadsaťročná Čečenka z Kurčasloja, ktorá stisla spúšť v dave na letisku Tušino. Jeden z jej bratov zahynul pri vojenskej akcii, druhého obvinili z terorizmu a pátrajú po ňom. Sobotňajší teroristický útok na rockovom festivale v Moskve bol tento rok už piatym atentátom, ktoré spáchali ženy. O príprave teroristiek mali tajné služby správy údajne už v roku 1999, vedieť dali o sebe pred troma rokmi. Prvou z "mučeníc" bola Chava - sestra poľného veliteľa Arbi Barajeva. S výbušninou na nákladnom aute vtrhla na základňu ruskej armády v dedine Alchan-Jurt a s výkrikom "Alah akbar" sa vyhodila do vzduchu. S ňou zahynulo aj 17 vojakov.
Šachidat Bajmuradová sa na oslavách náboženského sviatku v máji tohto roku vydávala za novinárku. Vo videokamere mala ukrytú bombu, pri aktivácii ktorej zahynulo 26 ľudí a 150 bolo zranených. Šachidat znamená v preklade mučeníctvo. Aj na ňu sa hodí profil čiernych vdov: jeden z jej synov zahynul pri bojovej akcii, dvaja sedia vo väzení.
Pri minuloročnej rukojemníckej dráme Nord-Ostu, kde čečenskí rebeli najviditeľnejšie predstavili vojnu na palestínsky spôsob, bolo medzi únoscami tiež viac žien ako mužov. Šamil Basajev, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za zorganizovanie prepadu moskovského divadla, vtedy varoval, že budúce útoky budú ešte deštruktívnejšie. Nedávno oznámil, že sa odštartovala operácia Bumerag - veľká záškodnícka vojna proti federálnym silám. Začiatkom mája 2003 upozornilo čečenské ministerstvo vnútra, že sformoval oddiel samovražedných atentátničiek, do ktorého patrí asi 36 "čiernych vdov". Informáciu pripomenuli médiám až sobotňajšie výbuchy.
Tábory, v ktorých sa teroristi cvičia, sú dobre ukryté, tajné služby ich preto nemôžu nájsť už niekoľko rokov. Predpokladá sa, že príprava prebieha priamo na území Čečenska, predstavitelia Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) však nevylučujú ani tábory za hranicou republiky. Tam, ako tvrdia tajné služby, pracujú s teroristami skúsení psychológovia. Odborníci tvrdia, že žena, ktorá sa chopí zbrane je nebezpečnejšia ako muž. "Odvaha žien je hanbou mnohým súčasným mužom," odcitoval taliansky denník Corriere della Sera z propagandistického dokumentu, ktorý mal vzniknúť na Blízkom východe. Niektoré z teroristiek ledva dovŕšili šestnásť rokov.
"Ak berieme do úvahy tradičný vojenský pohľad, nie je ich veľa. Sú jednotkou, ktorá by mohla dobyť ledva jednu dedinu. Ak však uvažujeme podľa palestínskeho scenára, mohli by teroristi len s pomocou týchto žien celý rok, každé dva - tri týždne podnikať veľké akcie, pri ktorých budeme musieť rátať so stovkami až tisíckami obetí," napísal denník Vremja novostej. "Samovražedným teroristom zabrániť v ich činnosti prakticky nedokážeme," priznáva pre denník Nezavisimaja gazeta podpredseda Protiteroristického centra SNŠ Valerij Verčagin. Nedokázal si s nimi poradiť ani Izrael.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:48