StoryEditor

Francúzsky novinový trh je v najväčšej kríze od roku 1945

09.11.2004, 23:00

Prvým poslom zmien na oslabenom francúzskom novinovom trhu sa toto leto stal konzervatívny denník Le Figaro. Po istých ťahaniciach sa dostal do rúk známeho zbrojárskeho priemyselníka Serga Dassaulta. Tesne pred prevzatím sú noviny La Libération a najnovšie solventného partnera hľadá i vlajková loď francúzskej žurnalistiky, ľavico-liberálny Le Monde, s 338-tisíc exemplárov stále najpredávanejší nadregionálny denník. Šéf vydavateľstva Jean-Marie Colombani síce tvrdí, že "máme prostriedky na to, aby sme zostali nezávislí", ale podľa informácií, ktoré získal Handelsblatt, vydavateľský holding Le Monde S.A. už hľadá európskeho partnera, ochotného prevziať 25 percent akcií. Majiteľom holdingu je z 96,4 percenta spoločnosť Le Monde & Partenaires Associés, v ktorej väčšinu tvoria zamestnanci.
Noviny bojujú o prežitie už od vlaňajška. Colombani ich chcel zachrániť kúpou skupiny Publication de la Vie Catholique a okrem toho založil aj týždenník Le Monde 2. Márne, záporného hospodárskeho výsledku sa nezbavil. Za posledné tri roky sa strata vydavateľstva vyšplhala už na 50 miliónov eur (pri tržbe 671 miliónov eur za rok 2003).
Proti meniacim sa návykom čitateľov sa však protizbraň hľadá len ťažko. V rokoch 1997 -- 2003 sa celkový náklad dennej tlače v tejto krajine znížil o dvanásť percent a tendencia sa prehlbuje, keď svoju rolu zohráva aj klesajúci počet stánkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 21:18