StoryEditor

Briti obkľúčili juhoiracké mesto Basra

01.04.2003, 00:00

Po urputnom dvadsaťštyrihodinovom boji sa včera britským jednotkám podarilo obsadiť obec Abú Al-Chasíd ležiacu na pravom brehu Šat Al-Arabu a dokončiť tak obkľúčenie juhoirackej Basry. Letisko na severnom predmestí druhého najväčšieho irackého mesta a ceste č. 6 smerujúcej do Bagdadu Briti kontrolujú od prvých dní vojny.
Príslušníkov britskej a americkej námornej pechoty však nikde nečakali davy nadšeného obyvateľstva vítajúce osloboditeľov, ako dúfali. Miestni šíiti majú stále v dobrej pamäti represálie z roku 1991, ktorých obeťami sa stali po tom, čo povstali proti režimu Saddáma Husajna v nádeji, že im spojenecké jednotky, ktoré dorazili do blízkosti Basry, prídu na pomoc. Rovnaká psychóza panuje aj v okolí Safvánu, vôbec prvej juhoirackej dediny, ktorú spojenci obsadili. "Všetci majú strach. Všade sú stále Saddámovi ľudia a vyhrážajú sa nám smrťou. Rozhlasujú, že každý, kto zabije nejakého Američana či Brita, si bude môcť nechať jeho majetok," povedal agentúre Reuters dvadsaťročný iracký mladík zo Safvánu.
Aktivisti Saddámovej strany Baas sa navyše údajne snažia preniknúť cez kuvajtskú hranicu s cieľom uskutočňovať v spojeneckom zázemí diverzné akcie. Briti počas posledných bojov zajali tri stovky irackých vojakov a niekoľko vysokých dôstojníkov vrátane jedného generála. Podľa agentúry AP zjavne nejde o generálporučíka Valída Hamída Al-Tavfíka veliaceho irackým jednotkám na juhu krajiny. Ten včera poprel, že by spojencom padol do rúk dôstojník s generálskou hodnosťou.
Tak ako na iných miestach Iraku našli v uplynulých dňoch spojeneckí vojaci v okolí Basry plynové masky a zásoby protilátok používaných v prípade zasiahnutia nervovými látkami. Priamy dôkaz toho, že by sa iracký režim chystal na frontovej línii použiť chemické či bakteriologické zbrane, však zatiaľ Briti pri Šat Al-Arabe nenašli. Iracký minister Saíd Al-Saháf cez víkend obvinil spojenecké velenie, že na južnom predmestí Basry zámerne bombardovalo veľkosklad s tisícmi ton potravín. Bagdad však podľa všetkého iba využil skutočnosť, že Američania zasiahli pri vopred starostlivo pripravenom leteckom útoku budovu, v ktorej sa v piatok zhromaždilo dvesto aktivistov miestnej organizácie strany Baas. Nedostatok potravín však v súčasnosti nie je to, čo by sužovalo obyvateľstvo druhého najväčšieho mesta Iraku. "Podľa našich informácií sa ľudia v Basre zásobili jedlom na jeden až dva mesiace. Rozhodne však nemajú dostatočný prísun pitnej vody," povedal agentúre AP generálmajor Albert Whitley, ktorý bude mať na starosti humanitárnu operáciu v povojnovom Iraku.
Britom sa však podarilo napojiť juhoiracký prístav Umm Kasr na diaľkové vodovodné potrubie, ktorým bude od dnešného dňa prúdiť z kuvajtských zdrojov dva a pol milióna litrov pitnej vody denne. Technický tím Medzinárodného Červeného kríža opravil navyše polovicu zo šiestich generátorov zaisťujúcich na predmestí Basry chod tamojšej úpravovne vody. "Polovica obyvateľstva Basry si vodu stále zaobstaráva zo Šat Al-Arabu a vystavuje sa tak nebezpečenstvu nákazy týfusom a cholerou," upozorňujú pracovníci Kuvajtského Červeného polmesiaca, ktorý organizuje humanitárne konvoje do Umm Kasru. Nemocnice v Basre pracujú stále bez väčších problémov, avšak môžu sa stretnúť s nedostatkom anestetík a antibiotík. "Neustávajúci prísun ranených môže v prípade dlhotrvajúcich bojov priviesť zdravotníckym zariadeniam v Basre veľké problémy," povedal AP zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie pre Irak Guldam Popal. Nepotvrdili sa na druhej strane obavy, že juh Iraku zažije ekologickú katastrofu podobných rozmerov ako v roku 1991. Špecialistom z Kuvajtskej ropnej spoločnosti a ich kolegom z texaskej korporácie Boots and Coots sa už podarilo uhasiť väčšinu z približne desať ťažobných vrtov, ktoré ustupujúce iracké jednotky zapálili na juhu krajiny. Spojenci tiež kontrolujú ropný terminál pri Mine Al-Bakre, z ktorého mohla Saddámova armáda vypustiť do Perzského zálivu tisíce ton suroviny a tú následne tiež zapáliť. Britské jednotky včera navyše severne od Basry obsadili rafinériu produkujúcu pred vojnou denne stopäťdesiattisíc barelov nafty.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:48