StoryEditor

Kremeľ ukáže prstom na Kaukaz

24.01.2011, 18:03
Útok na letisku. Moskva prisľúbila tvrdé potrestanie vinníkov výbuchu.

O tom, kto včera zaútočil na najrušnejšie moskovské letisko Domodedovo, sa začalo špekulovať ihneď po tragédii. Ruské médiá aj analytici označili za hlavných aktérov separatistov z Kaukazu, ktorí v minulosti stáli za viacerými podobnými útokmi. Tí totiž mnohokrát využívajú vo svoj prospech práve fakt, že bezpečnosť je pre ruských politikov vždy citlivá otázka. „Samozrejme, že to napadne každému, je to jednoducho automatická úvaha,“ potvrdil pre HN expert na Rusko Karel Svoboda.

Kremeľ má vinníka
Ruský prezident Dmitrij Medvedev ihneď ubezpečil, že ľudia zodpovední za teroristický útok budú okamžite potrestaní. Svoboda je presvedčený o tom, že Kremeľ ukáže prstom práve na konfliktnú oblasť severného Kaukazu. „Samozrejme, že sa to pripíše Čečenom, to je viac než isté.“

Ťažiť z toho však bude pravdepodobne najviac čečenský prezident Ramzan Kadyrov, ktorý kaukazských separatistov označuje za teroristov. Žiada od Moskvy ich potlačenie a zásah tvrdej ruky.
Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho vyšetrovanie potrvá. Pri podobných útokoch totiž bývam zvykom, že pátranie po ľuďoch v pozadí podobných činov trvá aj niekoľko rokov a verejnosť sa celú pravdu dozvedieť ani nemusí.

Istý cieľ
To, že si útočníci vybrali za cieľ práve frekventované letisko, nie je žiadnym prekvapením. Okrem toho, že je medzinárodným letiskom, pristáva na ňom aj mnoho vnútroštátnych liniek. Veľký pohyb cestujúcich je tak pre útočníkov takmer zaručený. „Je to veľké letisko s predpokladom, že je tam naozaj veľa ľudí a ciele sa zasiahnu,“ dodal Svoboda.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:50