StoryEditor

Kaddáfí je egomaniacký klaun a aristokrat, tvrdí WikiLeaks

23.02.2011, 16:14
Na druhej strane je majster medzi stratégmi, ktorý dominuje a manipuluje celou krajinou už 42 rokov.

Líbyjský diktátor je egomaniacký klaun a aristokrat s nezmyselnými a melodramatickými prejavmi, ale na druhej strane je majster medzi stratégmi, ktorý dominuje a manipuluje celou krajinou už 42 rokov. Aj takto ho v depešiach charakterizovali americkí diplomati, ktoré najnovšie zverejnil server WikiLeaks, ktoré zverejnil denník The Washington Post.

Po tom ako Muammar Kaddáfí pred dvoma rokmi povolil znovuotvorenie ambasády v Tripolise Američania postupne pochopili, aké má postavenie v Líbyi. V depešiach uznali jeho diplomatické schopnosti, aj keď jeho rozhodnutia zhodnotili ako „temperamentné a notoricky nevyspytateľné“. 68-ročný kontroverzný líder musí politicky kľučkovať medzi politickými votrelcami a rivalmi. Výnimkou nie sú ani jeho deti, ktoré túžia tiež po moci. Líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí má sedem synov a dcéru. Najväčšiu moc z nich majú Sajf, Mutasím a Chámis. „Kaddáfí je dôverne zapojený vo veľmi citlivých a kritických portfóliách režimu,“ vyplýva to z odtajnených správ kontroverzného serveru Wikileaks, ktoré zaslal do Washingtonu veľvyslanec Gene Cretz v januári 2009. Dodal, že líbyjský vládca je majster v politickom manévrovaní.

Dokázal si takmer pol storočie udržiavať celé zriadenie pod palcom. Sám dal zrušiť v krajine vojenské hodnosti, ktoré by prevyšovali hodnosť plukovníka, ktorú má sám. Do čela kľúčových vládnych a vojenských inštitúcii dosadil svojich príbuzných a lojálnych členov. „Stal sa architektom vlastnej pozlátenej klietky, ktorej sa nemôže vzdať zo dňa na deň, aj keby chcel,“ píše v depešiach Cretz.

Aj napriek tomu, že sa Líbyjčanom rád prezentuje ako „veštec“ v neprehliadaných riadiacich štruktúrach krajiny, je práve on kto osobne dohliada na všetky verejné zákazky nad 200 miliónov dolárov, tvrdia depeše. Kaddáfi je zbehlý v obrovskej byrokracii a predovšetkým v detailoch domácej i zahraničnej politiky. Na Kaddáfího mnohostrannú osobnosť diplomat poukazuje aj stretnutie s americkou diplomaciou, ktorá sa uskutočnila pred dvoma rokmi v jeho stane. Podľa Cretza sa objavil, ako keby sa prebudil „po dlhom spánku so strapatými vlasmi a opuchnutými očami“. Mal na sebe „pokrčené nohavice a košeľu s krátkym rukávom so vzormi afrického kontinentu“. Napriek tomu bol veľmi racionálny a angažoval sa v počas celého stretnutia. Napríklad, keď jeho syn Muatassim, ktorý pôsobí ako poradca pre národnú bezpečnosť, sa snažil prerušiť amerických diplomatov, Kaddáfí ho „umlčal“ a povedal diplomacii, aby pokračovala.

Diplomat však pred mesiacom už doplatil na otvorené správy o líbyjskom lídrovi. Skúsený diplomat si podľa USA pustil príliš „jazyk na špacír“ a domov posielal aj správy o vzťahu líbyjského prezidenta s jeho atraktívnou zdravotnou sestrou. „Kaddáfí sa až príliš spolieha na svoju dlhoročnú ošetrovateľku Galynu Kolotnyckú. Niektoré ambasády tvrdia, že Kaddáfí má s 38-ročnou príťažlivou blondínou romantický vzťah,“ cituje server Cretzovu depešu. Podľa diplomata musí ukrajinská ošetrovateľka s prezidentom cestovať všade, pretože sa Kaddáfí bojí lietať nad vodou. O niekoľko mesiacov neskôr dokonca Cretz kontroverzného lídra označil za hypochondra a správy o jeho rakovine za nedôveryhodné. Podľa diplomata má Kaddáfí len zvýšený krvný tlak a počiatočné štádium cukrovky. Spojené štáty nie sú prvé, ktoré ustúpili líbyjskému tlaku.

Pred dvoma mesiacmi bola uverejnené depeša, podľa ktorej Veľká Británia prepustila agenta líbyjských tajných služieb Abdala Bássata al-Migrahího, ktorý pred 22 rokmi vyhodil do vzduchu americké dopravné lietadlo nad škótskym Lockerbie. Kaddáfí totiž pohrozil, že preruší s Britániou akékoľvek obchodné vzťahy, ak agenta neprepustia. Podľa britského diplomata v Tripolise Vincenta Feana by to mohlo mať pre Britániu katastrofálne následky. Aj napriek tomu, že terorista bol prepustený s odôvodnením, že onedlho zomrie na rakovinu prostaty, žije v Líbyi doteraz ako hrdina. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:09