StoryEditor

Rodiny obetí tragédie v Hejciach boj o odškodné nevzdávajú

19.01.2011, 18:03

Boj za spravodlivosť a naplnenie sľubov bývalej vlády Mikuláša Dzurindu sa pre rodiny 42 vojakov a vojačiek, ktorí zahynuli pri leteckej tragédii v Hejciach, ani zďaleka neskončil. Aj keď im vtedy rezort obrany ministra Lišku sľuboval okrem jednorázového odškodného aj ďalšie milióny, do dnešného dňa nič zo sľúbených peňazí navyše nedostali. „To, čo sľúbila Dzurindova vláda, sme nedostali,“ potvrdil pre HN otec zosnulého vojaka Rastislava Nováka jeho otec Jozef Novák. Rovnako sú na tom aj ostatné rodiny. Ich členom vyplatili po tragédii v Hejciach len jednorázové odškodné, ktoré bolo v prípade vojaka Nováka vo výške 25-násobku jeho mesačného platu.

Tieto slová po spomienkovej akcii k piatemu výročiu tragédie potvrdil pre HN aj súčasný šéf rezortu Lubomír Galko. „Na odškodnenie pozostalých vyčlenilo Slovensko jednorázové odškodné necelých 69 miliónov korún.“

Sľúbené milióny
Vláda pritom podľa slov Jozefa Nováka prisľúbila každej rodine okrem jednorázového odškodného, na ktoré mali nárok zo zákona, aj milión korún navyše.

Viaceré rodiny sa však naďalej držia sľubov vtedajšieho vedenia ministerstva a sľúbených peňazí sa dožadovali aj niekoľko rokov po tragédii. „Písali sme na ministerstvo a moja manželka tam dokonca aj volala. Buď sme nedostali žiadnu odpoveď alebo sa bývalá vláda vyhovárala na to, že tragédia sa nestala počas ich vládnutia, ale za predošlej vlády,“ potvrdil Novák.
Rovnako sú na tom aj ostatné rodiny. „Nevesta dostala nejaké peniaze, čo pre nich vyplývalo zo zákona. O žiadnych ďalších peniazoch neviem,“ povedala pre HN Helena Scigelová, matka Igora Scigela. Keďže sa rozhodla pochovať svojho syna v rodnej Šaci, rezort obrany jej vtedy prispel na pomník sumou niečo málo vyše 40-tisíc korún.

Odškodnenie vo výške jednorázového vyplatenia dostala aj rodina vojaka Baloga. „Dostali sme peniaze, ktoré nám vyplývali zo zákona. O iných finančných prostriedkoch neviem nič,“ potvrdil pre HN jeho otec.

Rodiny sa nevzdávajú
Aj napriek tomu, že od tragédie uplynulo už päť rokov, rodiny sú podľa Jozefa Nováka rozhodnuté aj naďalej bojovať. „Viem, že chcú osloviť súčasného ministra Galka, aby im v tom pomohol. Budú na ministerstvo písať ďalšie listy alebo tam volať. Proste využijú každú príležitosť tak ako doteraz. Držím im v tom palce,“ potvrdil Novák. A zdá sa, že minister je ochotný s pozostalými rokovať. „Každopádne sme pripravení diskutovať o nejakej ďalšej alternatíve,“ potvrdil pre HN šéf rezortu obrany Lubomír Galko.

Slepá závisť
Zdá sa však, že závisť nepozná medze ani v prípadoch takýchto tragédií. „Obyčajní ľudia si myslia, že bohviekoľko sme dostali. Ľudský život sa však nedá ničím nahradiť,“ priznal Novák.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:58