StoryEditor

Japoncov desia nové otrasy

13.03.2011, 23:00

Japonsko sa ešte nestihlo spamätať z nočnej mory v podobe piatkového ničivého zemetrasenia a následnej cunami a krajinu opäť zasiahlo ďalšie zemetrasenie. Aj keď dosiahlo "len“ 6,6 stupňa Richterovej stupnice, ľuďom nahnalo poriadny strach. "Trasie to stále. Noc po zemetrasení som strávil v hoteli na úpätí hory Fudži a hýbalo sa to celú noc,“ potvrdil pre HN Ľudovít Kanta, Slovák žijúci v Japonsku, ktorého zemetrasenie zasiahlo 300 kilometrov od jeho epicentra.  

Ďalšie otrasy
Situáciu v krajine však okrem víkendových otrasov komplikujú aj predpovede seizmológov. Podľa nich by totiž piatková katastrofa mohla pokračovať. Keďže veľký počet z následných otrasov presiahol hranicu šiestich stupňov Richterovej stupnice, odborníci tvrdia, že ľahko môže prísť ďalšie veľké zemetrasenie. Od piatka sa však menila aj výška dosiahnutej sily zemetrasenia. Japonskí odborníci totiž upravili silu prírodnej katastrofy z pôvodných 8,8 na 9 stupňov Richterovej stupnice.

Nedostatok vody a jedla
Katastrofa si podľa úradov vyžiada viac ako 10-tisíc obetí, zanechala viac ako 215-tisíc ľudí bez strechy nad hlavou. Vyše 300-tisíc ľudí muselo svoje domovy opustiť. Najhoršia situácia je však v meste Sendai na severe krajiny. Sendai leží v blízkosti ohniska piatkového zemetrasenia a ľudí zachvátila panika. Tých, ktorí sa rozhodli ostať v meste, čakali obrovské rady v supermarketoch a na čerpacích staniciach. Kanta si však správanie Japoncov po otrasoch pochvaľuje.

"Na vlastné oči som videl obetavosť a disciplínu ľudí, ktorí si navzájom pomáhali. V obchodoch dokonca dávali ľuďom zadarmo nabíjačky na telefóny.“


menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:56