StoryEditor

Zdržíme úsporné reformy, tvrdí ČSSD

24.10.2010, 18:30
Bitka v Senáte. Vládna pravica utŕžila vo voľbách ďalšiu ranu, sociálni demokrati ohrozujú dôležité škrty.

Druhé kolo senátnych volieb u našich západných susedov znamenalo trpkú porážku vládnej ODS. Čerstvé víťazstvo sociálnych demokratov je historicky prvé a zaistilo im pohodlnú väčšinu 41 hlasov v 81-člennom Senáte. Už teraz je však jasné, že oranžový Senát spôsobí ťažkosti vládnej koalícii pri presadzovaní úsporných reforiem. Prípadné brzdenie prijímaní zákonov o maximálne 30 dní, tak môže navýšiť ropočtový deficit až o štyri miliardy českých korún.

Ohrozené reformy
„Budeme sa snažiť reformy oddialiť aj cez Senát. Ak sa nám to nepodarí presadiť takýmto spôsobom, budeme sa snažiť pracovať na vnútornom rozpade koalície,“ potvrdil pre HN podpredseda ČSSD Zdeněk Škromach. Ten tvrdí, že pre vládu bol výsledok volieb zdvihnutým prstom a bude musieť reagovať. „Nezodpovedné znižovanie daní, pri ktorom prišiel štát o 90 až 100 miliárd korún a obviňovanie opozície z toho, že budeme brzdiť reformy, nie je podľa mňa namieste. Koalícia má jasnú väčšinu, preto účinné zákony mohli predložiť už skôr. Je evidentné, že pred voľbami nechceli nezlostiť voličov,“ dodáva Škromach.

Vláda Petra Nečasa chce urobiť zásadné reformy dôchodkového systému, sociálnych dávok či daňovej oblasti, kde má dôjsť k zvyšeniu priamych daní. Do konca budúceho roka má predložiť poslanecká snemovňa aj zákony o zdravotných službách a zdravotnom poistení. „Sú to nevyhnutné zákony. Kľúčový bude však budúci rok, kedy prebehne väčšina noviel. Očakávame dôsledné jednania s opozíciou,“ povedal pre HN predseda pražskej ODS Boris Šťastný.

Do senátu mieri aj návrh navýšenia počtu vojakov v Afganistane na 720 z dielne občianskych demokratov. Šťastný však považuje navýšenie vojakov za racionálny prístup, keďže krajina je členom Severamerickej aliancie. „Ide len o symbolické navýšenie o 20 vojakov,“ argumentoval Šťastný. Opozícia však ostro protestuje a návrh odmieta. „Je to výraz arogancie voči občanom. Demokrati presadzujú len a len svoje predstavy,“ povedal Štromach.

Boj o úsporný rozpočet
Podľa politológa Michala Klímu je reálna možnosť zdržať zákony v Senáte minimálna. Sociálni demokrati a komunisti by tak predložené zákony vrátili späť do snemovne a tá by ich musela opätovne schváliť nadpolovičnou väčšinou. To sťaží prácu koaličnému kabinetu, ktorý chce presadziť úsporný rozpočet už tento rok. Jeho tretie čítanie prebehne pravdepodobne v čase, keď ešte nebudu potrebné zákony schválené. „Oddialenie bežných zákonov o maximálne 30 dní nie je až také dôležite. Oveľa väčší problém je prijatie úsporného rozpočtu, ktorý by tak mohol ušetril v budúcom roku 45 miliárd českých korún,“ potvrdil politológ. Podľa neho je možné, že sa do rozpočtu neprenesú všetky škrty a oneskonie ich prijatia o pár týždňov neskôr môže navýšiť náklady.

 

Získali sme nových voličov

Rozhovor. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pre Hospodářské noviny:

 

Ste po týchto voľbách bližšie k postu predsedu ČSSD?
Situácia sa dramatickým spôsobom nezmenila. Som rozhodnutý pokračovať v zmenách, ktoré sa snažím na pôde ČSSD presadzovať.

No voľby sa predsa odrazia aj v boji o vedenie strany....
Výsledok volieb je dôležitý hlavne pre ČSSD. Prvýkrát sme vyhrali v komunálnych voľbách, zvíťazili sme aj v senátnych, a to určite upokojí situáciu. Uľahčí to debatu, aby bola viac o programe a neriešili sa toľko personálie.

A vy ste posilnili, alebo nie?
Pre mňa to bola dôležitá méta, ktorú som sa snažil dosiahnuť. Išlo mi o to, aby ČSSD bola úspešná napriek veľmi slabému volebnému výsledku, ktorý sme dosiahli v snemových voľbách. Oveľa dôležitejšie však je, že sa nám darí získavať nových voličov.

Ako hodnotíte vývoj v Prahe po komunálnych voľbách?
V Prahe chceli voliči zmenu. Sociálna demokracia by sa mala pokúsiť vytvoriť takú koalíciu, ktorá by tieto zmeny umožňovala. Vychádza možnosť koalície ČSSD a TOP 09 a bude závisieť len od vyjednávačov, aby táto koalícia vznikla. Ja by som ju vzhľadom k budúcnosti považoval za najnádejnejšiu.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:38