StoryEditor

Diktátor sa skrýva za ľudské štíty

21.03.2011, 23:00
Vojna v Líbyi. Nikto netuší, kde Kaddáfí je, ten je ochotný bojovať až do smrti.

Aj napriek tomu, že líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí od začiatku bojov vyhlasuje, že je ochotný bojovať až do smrti, nikto netuší, kde sa nachádza. Najnovšie špekulácie tvrdia, že sa ukrýva v podzemnom bunkri. Tí odvážnejší sa dokonca neboja špekulovať ani o tom, že ako beduín pochádzajúci z barbarského kmeňa sa môže ľahko ukryť do púšte.

Ľudské štíty
Aj napriek tomu, že diktátor sa v uliciach plných bojov neukazuje, jeho prívrženci sú ochotní za svojho vodcu aj umrieť. Najnovšie civilistov využívajú vládne jednotky ako ľudské štíty. Tisíce Líbyjčanov obsadili letiská a dôležité centrá miest, aby tak zabránili útokom spojencov. Tí sa totiž zaviazali, že civilistov budú chrániť, a nie masakrovať.
Taktiku zneužívajúcu civilistov využil Kaddáfí nielen hlavnom meste, ale napríklad aj v meste Misuráta, ktoré sa včera snažil obsadiť. Podľa očitých svedkov sem dokonca vládne jednotky dovážali ľudí z ostatných častí krajiny.

Briti odleteli
Práve kvôli ochrane civilistov sa jeden zo svojich vojenských náletov stíhačiek Tornado rozhodli zrušiť aj britské jednotky. Tie sa museli vrátiť na vojenskú základňu v Norfolku. Podľa vojenského experta je toto stará vojenská technika. "Takýto spôsob obrany sa používa od dávnych čias. Kaddáfí sa snaží udržať pri moci za každú cenu a využíva na to živé ciele. Vie, že spojenci na nich útočiť nebudú,“ potvrdil pre HN vojenský expert Marián Mikluš, podľa ktorého takýto spôsob využívali napríklad aj v Sovietskom zväze.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:19