StoryEditor

Ázia žije v strachu z epidémie vtáčej chrípky

25.01.2004, 23:00
Kuracie mäso, neoddeliteľná súčasť osláv lunárneho nového roka, zostáva v posledných dňoch na pultoch obchodov v Singapure nepovšimnuté. Ľudia dávajú v nastupujúcom roku opice prednosť rybám a zeleninovým jedlám, začínajú mať strach. V Ázii sa šíri nebezpečná vtáčia chrípka, ktorá si iba vo Vietname vyžiadala už šesť mŕtvych, pričom ďalších 16 ľudí je infikovaných. Vírus zasiahol tiež Japonsko a Južnú Kóreu, jeho ľahšia forma sa objavila na farmách na Taiwane. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa obáva, že v prípade mutácie vírusu a jeho prenos na človeka by mohlo dôjsť k oveľa horšej epidémii než SARS.

Kuracie mäso, neoddeliteľná súčasť osláv lunárneho nového roka, zostáva v posledných dňoch na pultoch obchodov v Singapure nepovšimnuté. Ľudia dávajú v nastupujúcom roku opice prednosť rybám a zeleninovým jedlám a začínajú mať strach. V Ázii sa šíri nebezpečná vtáčia chrípka, ktorá si iba vo Vietname vyžiadala už šesť mŕtvych, pričom ďalších 16 ľudí je infikovaných. Vírus zasiahol tiež Japonsko a Južnú Kóreu, jeho ľahšia forma sa objavila na farmách na Taiwane. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa obáva, že v prípade mutácie vírusu a jeho prenosu na človeka by mohlo dôjsť k oveľa horšej epidémii než bol SARS.
Do dnešného dňa bolo v Ázii zlikvidovaných vyše sedem miliónov kusov hydiny v záujme toho, aby sa situácia dostala opäť pod kontrolu. Posledné správy z regiónu však nie sú priaznivé. Vtáčia chrípka sa dostala do Kambodže a jej výskyt bol potvrdený aj v Thajsku. Tamojšia vláda niekoľko týždňov ubezpečovala domácu a svetovú verejnosť, že nebezpečne sa šíriaca choroba sa stovkám hydinových fárm v krajine úspešne vyhýba. Premiér Thasin Šínavatra si ešte minulý týždeň dal na obed pred televíznymi kamerami thajské kurča, pričom vyhlasoval, že mäso je bezpečné. Zásadný obrat nastal v piatok po ohlásení dvoch prípadov choroby u detí žijúcich v provincii západne od Bangkoku, a dokonca jedného úmrtia. Päťdesiatšesťročný muž, ktorý chová doma kohúty určené na zápasy, už na vtáčiu chrípku zomrel. Priemysel prinášajúci Thajsku ročný zisk vo výške 1,2 miliardy amerických dolárov utrpel okamžitú ranu. Po potvrdení výskytu nebezpečnej choroby na území kráľovstva nasledoval vzápätí zákaz dovozu tamojšej hydiny do mnohých krajín vrátane Japonska, hlavného importéra thajských kurčiat. Pridala sa tiež Európska únia, druhý najväčší nákupca hydiny z tejto ázijskej krajiny, ale aj Filipíny, Malajzia, Hongkong, Bangladéš a Singapur. Ostrovná republika importuje 103-tisíc ton hydinového mäsa ročne, pričom 14,5 percenta pochádza z Thajska. Viac ako polovica, 53 percent, sa importuje z Brazílie, 17 percent z USA a zvyšok z Holandska a Číny. Denne sa tiež dováža do Singapuru 120-tisíc živých kurčiat zo susednej Malajzie určených na usmrtenie.
"Všetci, ktorí prišli do kontaktu s kurčatami, majú zvýšenú teplotu a zápal priedušiek, nech okamžite prídu k lekárovi," vyzval cez víkend svojich spoluobčanov thajský minister zdravotníctva Sudarat Keyuraphan. Vláda však čelí pre svoj postup v súvislosti s chorobou vážnej kritike. Domáca tlač ju obviňuje, že sa snažila "zamiesť problém pod koberec", čím nielenže ohrozila zdravie obyvateľstva, ale tiež spôsobila, že domáci farmári hydiny a ich priemysel budú "rozdupané". Premiér obhajoval kroky vlády slovami, že kabinet sa iba snažil zabrániť zbytočnej panike a čakal na definitívne potvrdenie testov z laboratória.
Svetovej zdravotníckej organizácii však posledný vývoj situácie spôsobuje starosti. Jej odborníci sa domnievajú, že eliminácia vírusu H5N1 vtáčej chrípky je v čo najväčšom záujme ochrany zdravia medzinárodnej verejnosti. Obávajú sa totiž, že keby niekto ochorel na "klasickú" a súčasne na vtáčiu chrípku, vírusy by si mohli zmutovať, čím by vznikol nový nebezpečný vírus šíriaci sa z človeka na človeka. Ľudia, ktorí doteraz ochoreli v Ázii na vtáčiu chrípku, sa nakazili od zvierat priamym kontaktom s nimi alebo s ich trusom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:39