StoryEditor

Powella vítajú samovražedné atentáty

20.06.2003, 00:00

Spojené štáty zaznamenali pozitívne signály o rokovaniach medzi palestínskym premiérom Mahmúdom Abbásom a palestínskymi radikálnymi organizáciami. "Správy môjho tímu za posledných niekoľko hodín nasvedčujú, že sa dosiahol pokrok, pokiaľ ide o otázky bezpečnosti, a že diskusie medzi premiérom Mahmúdom Abbásom a Hamasom a ďalšími organizáciami napredujú," vyhlásil včera šéf americkej diplomacie Colin Powell, ktorý začal blízkovýchodnú misiu s cieľom primať Palestínčanov a Izrael, aby dodržiavali tzv. cestovnú mapu. S medzinárodným mierovým plánom nedávno vyjadrili súhlas oba tábory, avšak je bojkotovaný zo strany palestínskych radikálov, ktorí pokračujú v ozbrojenom boji proti Izraelu.
Včera odpálil palestínsky samovražedný útočník bombu v predajni potravín v malej farmárskej komunite na severe Izraela. Pri výbuchu zahynul útočník a židovský majiteľ obchodu. Podľa predbežného vyšetrovania nálož uložená v taške explodovala zrejme predčasne, informoval izraelský vojenský rozhlas. K atentátu sa prihlásili brigády al-Kuds, ozbrojené krídlo radikálneho palestínskeho hnutia Islamský džihád. "Takéto teroristické akty majú na svedomí tí, ktorí nechcú vidieť dva štáty žiť v mieri vedľa seba," reagoval na útok Powell.
V súlade so svojimi záväzkami začala včera izraelská armáda likvidovať ilegálne postavenú osadu Micpeh Jicchar pri Nábuluse na severe Predjordánska. Až do včerajška armáda búrala výlučne neobývané, bez povolenia postavené židovské osady. Do okolia Micpeh Jicchar armáda presunula stovky vojakov, ktorým však asi 200 osadníkov bránilo v postupe budovaním barikád zo skál a podpálených pneumatík. Niektorí si dokonca ľahli na cestu. V prípade Micpeh Jicchar ide o prvú kolóniu s trvalým osídlením, zlikvidovanú po summite v jordánskej Akabe, kde sa izraelský premiér Ariel Šaron zaviazal zlikvidovať nelegálne postavené židovské osady v rámci realizácie najnovšieho mierového plánu. Ten ráta so zmrazením budovania židovských osád a s okamžitým presunom ojedinele existujúcich izraelských sídel, ktoré vznikli na palestínskych územiach od marca 2001, keď sa funkcie premiéra ujal Ariel Šaron.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. máj 2024 19:25