StoryEditor

Budem opäť kandidovať, potvrdil dnes Barack Obama

04.04.2011, 00:00

Americký prezident bude na budúci rok opäť kandidovať na post šéfa Bieleho domu. Potvrdil to dnes samotný Obama, ktorý poslal informáciu o svojej kandidatúre Federánej volebnej komisii.

Jeho výhľady na úspech sú pritom vysoké. V súčasnosti jeho prácu v Bielom dome schvaľuje takmer polovica Američanov. "Všetko však bude záležať na tom, koho ako protikandidáta vyberú republikáni. Ak by sa proti nemu postavila Sarah Palinová, dá sa povedať, že by to mal dopredu vyhraté,“ potvrdil pre HN analytik Jiří Skoupý.

Rozhodne ekonomika
Podľa Skoupého sa budú Obamove šance na úspech odvíjať najmä od ekonomickej situácie a vývoja amerického hospodárstva. "Rozhodujúce bude, ako dynamicky sa bude vyvíjať ekonomika. Ak by napríklad miera nezamestnanosti začala klesať, Obamovi by to mohlo pomôcť,“ dodal Skoupý.

Americké prezidentské voľby totiž už tradične ovplyvňuje najmä domáca politika pred zahraničnou. Vojenská intervencia v Líbyi, ktorú kritizovali demokrati aj republikáni, by tak proti súčasnému prezidentovi karty zamiešať nemala.

Rekordná kampaň
Aj napriek tomu, že sa voľby budú konať až na budúci rok, Obama by sa mal s prvými potenciálnymi sponzormi stretnúť už v priebehu tohto mesiaca. Predvolebná kampaň by mu totiž mohla pohltiť rekordnú miliardu dolárov. "Svedčí to o dôležitej úlohe peňazí v americkej predvolebnej kampani. Celkový objem peňazí však môže byť oveľa vyšší,“ potvrdil Skoupý. Najvyšší súd USA totiž priznal korporáciám rovnaké práva ako fyzickým osobám a spoločnosti tak budú môcť na politických kandidátov po novom utrácať neobmedzené množstvo peňazí. Martina Lidinská

01 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samospráva žiada miliardy pre školy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:18